Мариновані грибочки
Що може бути краще маринованих грибочків?
Зараз уже багато хто знає, що такі грибочки як печериці можна
вживати сирими, я вперше про це дізналась 25 років тому назад. Пішли ми до
ресторану на святкування 30-річчя нашого друга і в тарілці із свіжими овочами
побачили печериці, вони були сирі. Ми, не вірячи своїм очам, підізвали
офіціянта та з пристрасттю почали розпитувати його: а чи можна сирі гриби їсти,
а чи ми не отруїмось цим делікатесом... Їли ми їх з острахом, але ніхто з нас
таки не отруївся.
Так от, на протязі останніх 25-ти років після того випадку я,
звичайно, купувала печериці, але сирими їх не вживала, бо на смак сирі вони на
любителя. А от підсмажити з цибулькою, потушити з овочами, чи зготувати з рисом
як плов, або як суп, то тож зовсім інша справа. Так було, аж поки я не стала
сироїдом. А сироїдам положено їсти все тільки сире. Великий плюс
сироїдіння в тому, що завдяки харчуванню сирою їжею, в якій збереглося багато
різних корисних речовин, вітамінів та ензимів, організм відчуває значне
полегшення і в ньому просипаються сили та фантазія. І, навіть,
спостерігаються творчі пориви. Це я вам від першої особи доповідаю.
Так от, одним із моїх творчих досягнень в сироїдній
кулінарії являються сирі мариновані грибочки. Це просто парадокс якийсь, але на
смак вони такі ж смачні як і замариновані (термооброблені) гриби і всяк хто їх
їсть (не сироїди в тому числі) ніколи не здогадається, що ці мариновані гриби
сирі. А всього навсього треба приготувати правильний маринад.
Грибочки, зазвичай, роблю напередодні, тобто мариную на ніч, щоб
на наступний день їсти. Але, ось, вчора забула і сьогодні замаринувала за 3
години до приходу гостей ... і все-одно було дуже смачно...
Отже:
- беремо пів-кіло грибочків і нарізаємо пластиночками,
- води (питної некип'яченої) беремо стільки, щоб вона покрила
нарізані грибочки, (можна спочатку залити гриби, а потім злити через сито),
- сіль на око, (дивитися, щоб було солоненьке, бо грибочки таки,
геть, не солоні),
- мед (приблизно 1 ст.л. без верха),
- куркума (на око та за бажанням, вона надасть грибочкам
золотавого відтінку),
- перець, щіпка,
- лимонний сік (десь з половини лимону), або яблучний оцет
натуральний (1-2-3 ст.л.),
- можна покласти часничку, небагато,
- олія люба нерафінована (2-3 ст.л.).
Все це (окрім грибів) складуємо в чашу блендера і прокручуємо,
інгредієнти змішуються і перетворюються на маринад. Обов'язково пробуєм на смак
і, коли нам смак маринаду буде подобатись, заливаємо гриби і на цьому
все.
Замаринувати грибочки можна і в інший спосіб.
Цілі грибочки залити капустянобуряковим розсолом, тобто, рідиною, яка залишається після того, як квашена капуста з буряками вже з'їдені, а маринад у банці лишився. І
от тут треба пробувати і метикувати - кислий смак маринаду у нас в наявності у
повній мірі, солодкого смаку від буряку, можливо, теж вистачить, а от
солі та перцю, мабуть, треба буде додати, а олії можна і не
додавати, то ж і в блендері не потрібно буде прокручувати. На фото, що
приведене нижче, отак і зроблено: просто залила рідиною з банки, що залишилась
від квашеної капусти з буряком, добавила трохи солі та перцю. Нарізала
кружальцями цибулину, вона теж заодно замаринувалась. Цибульку зимою теж треба
їсти, а тим більше, ферментовану, і балувати себе різноманітністю здорових
смаків.
Фото автора.
Коментарі
Дописати коментар