Мариновані грибочки

Що може бути краще маринованих грибочків?
Зараз уже багато хто знає, що такі грибочки як печериці можна вживати сирими, я вперше про це дізналась 25 років тому назад. Пішли ми до ресторану на святкування 30-річчя нашого друга і в тарілці із свіжими овочами побачили печериці, вони були сирі. Ми, не вірячи своїм очам, підізвали офіціянта та з пристрасттю почали розпитувати його: а чи можна сирі гриби їсти, а чи ми не отруїмось цим делікатесом... Їли ми їх з острахом, але ніхто з нас таки не отруївся.

Так от, на протязі останніх 25-ти років після того випадку я, звичайно, купувала печериці, але сирими їх не вживала, бо на смак сирі вони на любителя. А от підсмажити з цибулькою, потушити з овочами, чи зготувати з рисом як плов, або як суп, то тож зовсім інша справа. Так було, аж поки я не стала сироїдом. А сироїдам положено їсти все тільки сире.  Великий плюс сироїдіння в тому, що завдяки харчуванню сирою їжею, в якій збереглося багато різних корисних речовин, вітамінів та ензимів, організм відчуває значне полегшення і в ньому просипаються  сили та фантазія. І, навіть, спостерігаються творчі пориви. Це я вам від першої особи доповідаю.
Так от, одним  із моїх творчих досягнень в сироїдній кулінарії являються сирі мариновані грибочки. Це просто парадокс якийсь, але на смак вони такі ж смачні як і замариновані (термооброблені) гриби і всяк хто їх їсть (не сироїди в тому числі) ніколи не здогадається, що ці мариновані гриби сирі. А всього навсього треба приготувати правильний маринад.


Грибочки, зазвичай, роблю напередодні, тобто мариную на ніч, щоб на наступний день їсти. Але, ось, вчора забула і сьогодні замаринувала за 3 години до приходу гостей ... і все-одно було дуже смачно...
Отже:
- беремо пів-кіло грибочків і нарізаємо пластиночками,
- води (питної некип'яченої) беремо стільки, щоб вона покрила нарізані грибочки, (можна спочатку залити гриби, а потім злити через сито),
- сіль на око, (дивитися, щоб було солоненьке, бо грибочки таки, геть, не солоні),
- мед (приблизно 1 ст.л. без верха),
- куркума (на око та за бажанням, вона надасть грибочкам золотавого відтінку),
- перець, щіпка,
- лимонний сік (десь з половини лимону), або яблучний оцет натуральний (1-2-3 ст.л.),
- можна покласти часничку, небагато,
- олія люба нерафінована (2-3 ст.л.).

Все це (окрім грибів) складуємо в чашу блендера і прокручуємо, інгредієнти змішуються і перетворюються на маринад. Обов'язково пробуєм на смак і, коли нам смак маринаду буде подобатись, заливаємо  гриби і на цьому все.


Замаринувати грибочки можна і в інший спосіб.
Цілі грибочки залити капустянобуряковим розсолом, тобто, рідиною, яка залишається після того, як квашена капуста з буряками вже з'їдені, а маринад у банці лишився. І от тут треба пробувати і метикувати - кислий смак маринаду у нас в наявності у повній мірі, солодкого смаку від буряку, можливо, теж вистачить, а от  солі та перцю, мабуть, треба буде додати,  а  олії можна і не додавати, то ж і в блендері не потрібно буде прокручувати. На фото, що приведене нижче, отак і зроблено: просто залила рідиною з банки, що залишилась від квашеної капусти з буряком, добавила трохи солі та перцю. Нарізала кружальцями цибулину, вона теж заодно замаринувалась. Цибульку зимою теж треба їсти, а тим більше, ферментовану, і балувати себе різноманітністю здорових смаків.
Пробуйте та бувайте здорові!



Фото автора.

Коментарі

Популярні публікації