Хріновина з помідорами та солодким перцем
Осінь настала. Холодно стало. Хочеться
гострого та пекучого, щоб розігріти кров. Ух-х-х! Пора копати хрін! Або на
ярмарку бігти, де селяни вже накопали, помили та приготували чарівні корінці на
продаж.
У жовтні ще багато стиглих та недорогих
помідорів, солодкого перцю. Тому, зазвичай, у жовтні заповзяті хазяйки роблять
вітамінну гостру закусочку під кодовою назвою «Хріновина», або її ще величають
« Чортівнею», або «Голодером» (той, що горло дере). "Чортівнею" я б
назвала закуску з хрону, часнику та перцю, то точно голодером буде. А поки я ще не така смілива, щоб робити
такий витвір, то вирішила зробити просто Хріновину, - виключно із хріну з овочами.
По класичному
рецепту Вам знадобляться 100 г кореня хрону, 1 кг стиглих м’ясистих помідорів,
100 г часнику, 1-2 чайних ложки солі і чайна ложка цукру. Це опорний рецепт.
Я ж вирішила цукру не додавати, а замінити його солодкими овочами -болгарським солодким перчиком та коренем сельдерею.
Перчик у цьому році свій.
Та свої помідорчики.
Почистила я всі свої щойно викопані корінці
хрону, зважила. Вийшло в мене, в акурат, половина кілограму. Вирішила
замісити закуску у таких пропорціях:
Хрін – 500 г
Помідори – 2500 г
Солодкий перець – 400 г
Корінь селери – 200 г
Сіль – 2 чайні ложки
Перекрутила все на електром‘ясорубці. Із зняттям шкірочки з помідорів не заморочувалась, нарізала помідори кусочками та прокрутила у тому вигляді, в якому задумала їх природа.
Спочатку перекрутила всі овочі, а потім вже хрін, теж подрібнений на кусочки.
Робила при відкритому вікні, без яких би то не було запобіжних мір, як то -
кульок на м‘ясорубці, чи протигаз
на голові. Тільки й того, що один раз вийшла з кухні відпочити, розвіятись.
Так от, перекрутили все бистренько, вкинули солі та перемішали.
Особисто я, накрила свою Хріновинку тарілкою та пішла у своїх справах годинки
на дві-три. А за цей час у салатниці все один в одного просочувалось та перетворювалось на
одне ціле.
Через декілька годин я продегустувала свою хріновинку. Забула
сказати, що заповзятою хазяйкою, що виготовляє хрінові закуски самотужки, стала
недавно, Хріновину з помідорами роблю вперше і ще своїх однозначних
пропорцій не напрацювала. Тому пильненько придивившись та присмакувавшись,
вирішила додати ще 1 кг помідорів і ще одну чайну ложку солі, бо була моя
Хріновинка дуже бліденька на вид і дуже термоядерна на смак. Остаточні
пропоції вийшли такі:
Хрін – 500 г
Помідори – 3500 г
Солодкий перець – 400 г
Корінь селери – 200 г
Сіль – 3 чайні ложки
Відношення хрону до помідорів вийшло як майже 150 г хрону на
кожний кілограм помідорів. А якщо брати до уваги загальну кількість з овочами,
то вийшло, що на кожен кілограм овочів з помідорами по 120 г хрону. Виходить
трохи більше хрону ніж в опорному рецепті. Але смак вийшов доволі мякий. І тут я хочу
сказати вам, що немає тут однозначних пропорцій, треба орієнтуватись на свій
смак і вподобання ваших рідних, для яких ви готуєте цю приправу. Одним хочеться м‘якого смаку, а іншим – термоядерного, щоб аж зіниці розширювались.
Саму ж хріновину
можна перекручувати не тільки з помідорами, але також із кисло-солодкими
яблуками, сливами, айвою, можна додавати олію, а дехто робить із сметаною та медом.
Хрін у любих комбінаціях чудовий.
І його можна заготовлювати від кашиці з одного хрону до 100 г на кілограм
овочів. Все у ваших руках і не бійтесь експериментувати.
Перекручувала овочі
та корінчики на м‘ясорубціз насадкою на шнек з самими
маленькими отворами, але ж здалося мені, що кусочки корінців виглядали крупнувато. Тому вирішила вже готову суміш ще більше подрібнити, прокрутивши ще раз
на м‘ясорубці. Можете цього не робити, бо це заняття не для слабонервових. Прокручувалась
суміш поганенько, накручувалась на шнек, вистрілювала з усіх ймовірних отворів.
Але ж половину я все ж таки прокрутила, на тому й заспокоїлась.
По тому,
розложила по банках та відправила до холодильника.
Весь час прислухалась до себе на предмет чи захочеться мені
покласти часнику до Хріновини? Все ж таки, був у мене свій часничок, доморощений. Але ж мені ніяк не хотілось додавати до цієї приправи часнику та й діти з
осторогою відносяться до нього, оскільки весь час планують якісь
зустрічі.
Вирішила у рамках експерименту додати у дві 400-грамові баночки по 6 зубчиків часнику середньої величини (потерла їх на мілкій тертушці). На
наступний день продегустувала баночки з часником. Особисто я, не відчула ні
запаху часнику ні його смаку, позаяк, безроздільно панував запах і смак хрону. У всякому випадку, буде доречним зробити окремі баночки з часником -
"Хріновину вихідного дня", або ж "Хріновина до вечері"...
А Хріновинка вийшла славна - в міру гостренька і кислувата та
надзвичайно вітамінна. Її можна додавати до найрізноманітніших страв - до
борщу, до салатів, до бутербродів. Гостро- вітамінна приправа стане в нагоді в
осінню пору перших холодів і заморозків. Пекучий корінь допоможе впоратись з
інфекціями у шлунково- кишковому тракті, а також застудою, оскільки має
противірусну дію. Приправу можна вживати для профілактики простудних
захварювань.
Допоможе корінь
хрону і при кашлі як відхаркувальний засіб. Гнійні захворювання шкіри також
лікуються хріном, а точніше — його соком. Хрін підвищує апетит, активізує
роботу шлунка, кишечника і нирок. Тонізуючу дію хріну також використовують для
лікування жовчного міхура і легенів, якщо в них спостерігаються застійні явища.
Зниження рівня цукру в організмі і чищення крові — теж області лікувального
застосування хрону.
Хріновина багата на
вітаміни, біологічно активні речовини
та ефірні масла. Аромат і
смак хрінової закуски зберігаються досить довго, а, от, корисні властивості
лише протягом двох — трьох тижнів з моменту приготування соусу. Саме тому хрінову приправу краще
робити самому.
Жовтий хрін -
http://cook-health.blogspot.com/2016/04/blog-post.html
Білий хрін з білим корінням -
http://cook-health.blogspot.com/2016/03/blog-post_66.html
Хріновина з буряком та айвою -
Творчої наснаги вам та
здоров‘я!
Фото автора.
Коментарі
Дописати коментар