В'ЯЛЕНА СЕЛЕРА


Корінь селери нарізати кружечками. Кружечки намастити з однієї сторони томатною пастою. Трохи посолити, поперчити, присипати меленим коріандром.

Кружечки викласти на деко з антипригарним покриттям. Деко поставити в прогріту духовку на 100 градусів. Прогріти хвилин 20 і потім  потримати у виключеній духовці. 
При 100 градусах кастрюля з борщем вже шумить і  кипить, а при 100 градусах у моїй духовці - тишина, нічого не бурчить і не шкварчить. Філософія цього рецепту така - прогріти коріннячко ласкаво при закритому деко, а потім підсушити у відкритому стані, щоб не було лишньої вологи.



Кажуть, що селера, то натуральна Віагра для чоловіків. Цьому овочу приписуються якісь просто фантастичні властивості по дії на організм, особливо чоловічий. Тому, я думаю, треба пильніше придивитись до цього овоча і реально розширити область його використання у різних іпостасях, у сирому, вареному і запеченому вигляді.

Коли я спитала у чоловіка чи їстівні кружечки, що я приготувала, то він сказав, що вони не просто їстівні, а вони їстівні у найвищому ступені.... і що селера діє на нього, як валер'янка на кота... Ось як! 
Пішла далі думати над розширенням асортименту блюд із селери...


Вдруге, вирішила замаринувати шматочки селери на ніч. Кружечки порізала  трохи товщими, посолила, поперчила з обох боків, з одного боку намастила томатною пастою. Порізала на половинки, щоб більше на деко помістилось. Поверхню деко олією не змазувала.
Вранці вони вже були трохи промариновані, пустили сік. 
На цей раз я їх в'ялила на більш низьких температурах. Спочатку я потримала їх на 100 градусах, при закритому деко. Потім вийняла із духовки, тому що поставила в духовку випікатись пиріг. І через пів-годинки знову поставила закрите деко в духовку при 100 градусах. Хвилин 10 прогріла, а потім зняла верхнє деко і ще хвилин  10 підсушила і виключила духовку. Шматочки селери зостались в'ялитись і підсихати у теплій духовці.



Ось такі м'якенькі шматочки в'яленої селери вийшли. Якщо ви перетримаєте їх у духовці, або ж будете випікати на більш високих температурах, то ви можете отримати сухі  селерові чіпси... Тому намагаємось приготувати якомога делікатніше. 

Томатна паста. 
Томатна паста багата на  лікопін, причому, - в самій засвоюваній для нас формі. Лікопін відіграє в нашому організмі антиоксидантну функцію, це найсильніший каротиноїд-антиоксидант, присутній в крові людини. З сирих же помідорів лікопін, практично, не засвоюється. Вибирайте томатну пасту, яка не містить солі, цукру і добавок.

Одного разу я замаринувала на ніч кусочки селери у томатному соці, вранці виложила на деко, посолила трішки й поперчила, залишки томатного соку вилила на селеру. 


Домашнім всім сподобались  незвичайні, але цілком їстівні шматочки такого корисного овоча, смакували і дивувались...

А декілька днів потому мій чоловік ( вперше в житті!!! ) купив і приніс мені ось такі симпатичні корінці селери для більш  масивнішого впровадження цього овоча в сімейний раціон...


Коментарі

Популярні публікації