Кунжутне молочко


«Перед тим, як створити землю, боги пили кунжутне вино»
                                                                                       (З асірійського міфу)

Як зробити кунжутне вино я, поки, ще не знаю, а як зробити кунжутне молочко зараз розповім ...

Для початку трохи про ці дивовижні зернятка ...



Будучи у багатьох на слуху, завдяки казці «Тисяча і одна ніч», вираз «Сезам, відкрийся!» має вельми цікаве походження. Виявляється, зрілі насіння кунжуту або сезаму, як називають його в ряді країн, навіть, при легкому дотику до них розкриваються з гучним тріском. До речі, по латині кунжут називають Sesamum indicum. Чому Sesamum став називатися кунжутом поки з'ясувати не вдалося ...

Не тільки за приємний горіховий смак і чудовий аромат цінують кунжут. Перш за все, ця пряність неймовірно корисна. Так, вчені встановили, що кунжут містить речовини, що регулюють кисневий обмін в організмі, які стримують процеси старіння і сприяють оновленню клітин. Кунжут багатий залізом, кальцієм і багатьма іншими мінералами. У зернах цієї прянощі міститься близько 20% протеїну. З цієї причини його рекомендують їсти тим, хто відмовився від м'ясних продуктів і став вегетаріанцем, для них кунжут - просто ідеальне доповнення до  раціону.

А ще кунжут прискорює процеси відновлення організму після стресів і великого фізичного навантаження. Як показали дослідження, ця пряність допомагає людині подолати наслідки алкогольного отруєння і знижує рівень холестерину в крові. Крім цього, кунжут добре тонізує нирки, печінку і допомагає при запорах.

Але щоб сезам "розкрив" перед нами всі свої скарби, нам потрібно знати про ключ, який відкриває його цінні властивості. І цей ключ дуже простий - насіння потрібно замочити! як мінімум, на ніч. Я витримую в воді добу і ще пару днів витримую в мокрому стані, промиваючи вранці і ввечері.

Детальніше про це можна почитати

http://www.westonaprice.org/health-topics/living-with-phytic-acid/

 Цілісне зерно, Nourishing Traditions by Sally Fallon
 Пророщені злаки, ГОРІХИ І СЕМЕНА, Nourishing Traditions by Sally Fallon

коротко:

У злакових, бобових, горіхах, насінні і деяких коренеплодах підступно причаїлася фітинової кислота - антінутріент, який не тільки блокує пов'язаний в ньому фосфор, а й «викрадає» у нас такі важливі мікроелементи, як кальцій, магній, залізо і цинк. Фосфор - мінерал, необхідний для здоров'я кісток і зубів. Фітинова кислота - головне сховище фосфору в рослинних тканинах, особливо в оболонці злакових і інших насіння. Але фосфор вбудований в молекулу фітіновой кислоти так міцно, що для більшості тварин (крім жуйних) і людини цей мікроелемент не є біодоступним. Крім того, що фітинової кислота «затискає» фосфор, «промені» цієї, схожою на сніжинку, молекули з радістю пов'язують (хелірують) інші необхідні нам мінерали - кальцій, магній, залізо і цинк, перешкоджаючи тим самим  їх засвоєнню.

Але і це ще не все. Фітинова кислота гальмує роботу ферментів, необхідних для перетравлювання їжі, таких як пепсин і трипсин (розщеплюють білки), а також амілазу (розщеплює крохмаль до цукрів).
Зрозуміло, що час від часу побалувати себе жменею горіхів або коричневим рисом - не кримінал. Але для людей, що харчуються здебільшого цільними зерновими і бобовими (з необхідності або з дієтичних міркувань), фітинової кислота стає причиною дуже жорсткою мінеральної недостатності.

Це потрібно знати.
Як, втім, і все інше, пов'язане з приготуванням їжі ...

Але повернемося до нашого кунжутного молочку ...


Замочене і промите насіння кунжуту відправляємо в чашу блендера і додаємо трохи води, так щоб було густенько, але і щоб маса добре прокручувалась. Коли насіння добре перемелеться ножами блендера, в блендер додаємо ще води і продовжуємо збивати. Потім виливаємо вміст блендера в сито, щоб отримати молочко без висівок.

Залишок, що не процідився перекладаємо знову в блендер і знову проробляємо ті ж дії, що і в перший раз. Добуваємо молочко із насіння 3-4 рази. Так, трудомістко, але без праці, як відомо ...
Все це ми робимо, щоб отримати чисту субстанцію під назвою "кунжутне молочко". Деякі люди не заморочуються з проціджуванням і випивають молоко з усім вмістом ...

Отже, в результаті, з 1 склянки кунжутного насіння (в сухому вигляді) у вас вийде 1-1,5 літра молока, при тому, молока з великим відсотком жирності. Я б сказала, що в такому розведенні це не молоко, а вершки.

Якщо ваше молоко гірчить, то це означає що насіння кунжуту було не надто свіжим, масла прогіркли і дають характерну гіркоту. Свіжі насіння смачні і не гірчать, молоко, відповідно, теж.
Молоко має прекрасний білий колір, але, природно, в порівнянні з коров'ячим молоком, має не зовсім звичайний смак. Це легко виправити додавши в молочко свіжих фруктів або ягід з морозилки і трохи меду. Все разом знову збити в чаші блендера. Після цього - сказати що це смачно - нічого не сказати. Це повноцінна легкозасвоювана рідка їжа! А якщо ви додасте в ваш кунжутний йогурт капсулу пробіотика ...



До речі сказати, в магазинних йогуртах пробіотичні бактерії, практично, не виживають, через те, що в йогурт додають всякі різні консерванти і стабілізатори.





Коментарі

Популярні публікації