Кунжутне молочко
«Перед тим, як створити землю, боги пили кунжутне вино»
(З
асірійського міфу)
Як зробити кунжутне вино я, поки, ще не знаю, а як зробити
кунжутне молочко зараз розповім ...
Для початку трохи про ці дивовижні зернятка ...
Будучи у багатьох на слуху, завдяки казці «Тисяча і одна ніч»,
вираз «Сезам, відкрийся!» має вельми цікаве походження. Виявляється, зрілі
насіння кунжуту або сезаму, як називають його в ряді країн, навіть, при легкому
дотику до них розкриваються з гучним тріском. До речі, по латині кунжут
називають Sesamum indicum. Чому Sesamum став називатися кунжутом поки з'ясувати
не вдалося ...
Не тільки за приємний горіховий смак і чудовий аромат цінують
кунжут. Перш за все, ця пряність неймовірно корисна. Так, вчені встановили, що
кунжут містить речовини, що регулюють кисневий обмін в організмі, які стримують
процеси старіння і сприяють оновленню клітин. Кунжут багатий залізом, кальцієм
і багатьма іншими мінералами. У зернах цієї прянощі міститься близько 20%
протеїну. З цієї причини його рекомендують їсти тим, хто відмовився від м'ясних
продуктів і став вегетаріанцем, для них кунжут - просто ідеальне доповнення до раціону.
А ще кунжут прискорює процеси відновлення організму після стресів
і великого фізичного навантаження. Як показали дослідження, ця пряність
допомагає людині подолати наслідки алкогольного отруєння і знижує рівень
холестерину в крові. Крім цього, кунжут добре тонізує нирки, печінку і
допомагає при запорах.
Але щоб сезам "розкрив" перед нами всі свої скарби, нам
потрібно знати про ключ, який відкриває його цінні властивості. І цей ключ дуже простий -
насіння потрібно замочити! як мінімум, на ніч. Я витримую в воді добу і ще пару
днів витримую в мокрому стані, промиваючи вранці і ввечері.
Детальніше про це можна почитати
http://www.westonaprice.org/health-topics/living-with-phytic-acid/
Цілісне зерно, Nourishing Traditions by Sally Fallon
Пророщені злаки, ГОРІХИ І СЕМЕНА,
Nourishing Traditions by Sally Fallon
коротко:
У злакових, бобових, горіхах, насінні і деяких коренеплодах підступно причаїлася фітинової кислота - антінутріент, який не тільки блокує пов'язаний в ньому фосфор, а й «викрадає» у нас такі важливі мікроелементи, як кальцій, магній, залізо і цинк. Фосфор
- мінерал, необхідний для здоров'я кісток і зубів. Фітинова кислота - головне
сховище фосфору в рослинних тканинах, особливо в оболонці злакових і інших
насіння. Але фосфор вбудований в молекулу фітіновой кислоти так міцно, що для
більшості тварин (крім жуйних) і людини цей мікроелемент не є біодоступним.
Крім того, що фітинової кислота «затискає» фосфор, «промені» цієї, схожою на
сніжинку, молекули з радістю пов'язують (хелірують) інші необхідні нам мінерали -
кальцій, магній, залізо і цинк, перешкоджаючи тим самим їх засвоєнню.
Але і це ще не все. Фітинова кислота гальмує роботу ферментів,
необхідних для перетравлювання їжі, таких як пепсин і трипсин (розщеплюють
білки), а також амілазу (розщеплює крохмаль до цукрів).
Зрозуміло, що час від часу побалувати себе жменею горіхів або
коричневим рисом - не кримінал. Але для людей, що харчуються здебільшого
цільними зерновими і бобовими (з необхідності або з дієтичних міркувань),
фітинової кислота стає причиною дуже жорсткою мінеральної недостатності.
Це потрібно знати.
Як, втім, і все інше, пов'язане з приготуванням
їжі ...
Але повернемося до нашого кунжутного молочку ...
Замочене і промите насіння кунжуту відправляємо в чашу блендера і
додаємо трохи води, так щоб було густенько, але і щоб маса добре
прокручувалась. Коли насіння добре перемелеться ножами блендера, в блендер
додаємо ще води і продовжуємо збивати. Потім виливаємо вміст блендера в сито,
щоб отримати молочко без висівок.
Залишок, що не процідився перекладаємо знову в блендер і знову
проробляємо ті ж дії, що і в перший раз. Добуваємо молочко із насіння 3-4 рази. Так,
трудомістко, але без праці, як відомо ...
Все це ми робимо, щоб отримати чисту субстанцію під назвою
"кунжутне молочко". Деякі люди не заморочуються з проціджуванням і
випивають молоко з усім вмістом ...
Отже, в результаті, з 1 склянки кунжутного насіння (в сухому
вигляді) у вас вийде 1-1,5 літра молока, при тому, молока з великим відсотком
жирності. Я б сказала, що в такому розведенні це не молоко, а вершки.
Якщо
ваше молоко гірчить, то це означає що насіння кунжуту було не надто свіжим, масла
прогіркли і дають характерну гіркоту. Свіжі насіння смачні і не гірчать,
молоко, відповідно, теж.
Молоко
має прекрасний білий колір, але, природно, в порівнянні з коров'ячим молоком,
має не зовсім звичайний смак. Це легко виправити додавши в молочко свіжих
фруктів або ягід з морозилки і трохи меду. Все разом знову збити в чаші
блендера. Після цього - сказати що це смачно - нічого не сказати. Це повноцінна
легкозасвоювана рідка їжа! А якщо ви додасте в ваш кунжутний йогурт капсулу
пробіотика ...
До
речі сказати, в магазинних йогуртах пробіотичні бактерії, практично, не
виживають, через те, що в йогурт додають всякі різні консерванти і стабілізатори.
Коментарі
Дописати коментар