Травнева кропива з капустою і цибулею
Травнева кропива - це справжній "хімічний склад".
За вмістом білків і цукрів вона перевершує багато овочевих культур. Бета-каротину в ній вдвічі більше, ніж у моркві, а вітаміну С, щонайменше, вдвічі більше, ніж у лимоні і в 10 разів більше ніж у яблуках.
Купа мікроелементів:
— барій,— сірка,— залізо,— калій,— кальцій,— хром,— мідь,— марганець,— алюміній,— молібден,— кремній.
Окрім цих речовин до складу кропиви входять дубильні речовини, глікозиди, фітонциди, хлорофіл, флавоноїди, органічні кислоти.
Знавці стверджують, що кропива корисніша, ніж петрушка й селера. За харчовою цінністю її прирівнюють до бобових.
Пропоную приготувати вітамінну закусочку.
Обірвати листочки з кущів кропиви. Багато! Вони об'ємні, але тонкі. Гарненько промити у великій каструлі. Відкинути на сито, подрібнити ножем. З кропивою працюємо в рукавичках!
Невеликий вилочок молодої капусти пропарити з невеликою кількістю водички. Додати порізане пір'я зеленої цибулі, прогріти щоб вляглося. Кропиву додаємо в декілька заходів, тому що вона має великий об'єм. Все це можна готувати в каструлі і тоді буде простіше. Довго не тушкуємо. Прогріваємо до м'якості.
Після приготування даємо постояти під кришкою хвилин 10. Опісля додаємо сіль, перець, соєвий соус (помірно) і оливкове масло.
Вітамінний гарнір готовий!
Ще трохи про зелену цибулю.
Про її користь розписувати тут не буду, бо всі і так знають про це. А от дати пораду тим хто має клаптик землі не втримаюсь.
Якщо ви вирощуєте цибулю на своїй ділянці, залиште декілька клубнів у землі на зиму. Вона спокійно собі перезимує, а навесні раненько, ще у квітні дасть вам раннє вітамінне пір'я. Воно буде не таке м'яке як у молодої цибулі, але у зелені борщі, у тушені страви дуже годиться. Можна додавати і у салати в невеликій кількості.
У такої "забутої" у землі цибулі, два врожаї пір'я за сезон. Перший, рано по весні, а другий, після того як цибуля відплодоносить семенами "чорнушкою". Ой, і вигідна ж ця цибуля для лінивих хазяйок! Не треба садити, не треба викопувати, знай тільки, пір'я збирай...
На верхньому фото - цибуля у квітні. ось таку шикарне пір'я ви можете мати ранньої весни. Ці клубні цибулі вже довгожителі на моїх грядках, я забула їх у землі 8 років тому назад.
А на нижньому фото зелена цибуля у травні. Це вдвічі молодша цибулька. Чотири роки тому я посіяла її в землю семенами "чорнушкою" і з тих пір не викопувала. Отак, звичайна цибуля перетворилась в мене на дикороси, а дикороси - це ж круто!
Коментарі
Дописати коментар