Пряна гарбузова каша

Для гарбузової каші гарбуз потрібно зварити, або ж запекти. Якщо робити кашу із запеченого гарбуза, то смак буде більш густішим та насиченішим, а якщо робити гарбузове пюре з провареного гарбуза, то смак буде більш ніжнішим.


Зернову частину каші, якщо ви не хочете, щоб вона у вас підгоріла, або ж пристала намертво до дна кастрюлі, треба готувати окремо.
Дуже важлива деталь - крупу для каші , будь то пшоняна, рисова чи кукурудзяна, треба замочити, краще всього, на ніч. Після замочування крупа легше та швидше вариться, а також, що надзвичайно важливо, - зменшується вміст фітинової кислоти в оболонці зерна.  


Так от, якщо ви, наприклад, запекли гарбузика, то почистіть його та наріжте  шматочками і, за допомогою ручного блендеру, перетворіть його на пюре. 
Замочену звечора крупу промиваєте, додаєте дві частини води (якщо готуєте в мультиварці), або 2,5 - 3, (в залежності від сорту рису), якщо готуєте у кастрюлі.

В зварену рисову кашу вмішуєте гарбузове пюре - і всі діла.

Але саме важливіше буде далі. А саме, які приправи ви додасте у кастрюлю з кашею чи може прямо у свою тарілку?
Багато, багато років тому назад, коли я ще не вміла готувати взагалі нічого, а вміла тільки їсти, то мама наша додавала у гарбузову кашу - сіль, цукор, молоко, яйця та вершкове масло і то був верх кулінарного мистецтва! Каша була така смачна, що не передати словами! Яйця були від домашніх курочок, а молоко - козяче, парне!

Коли мене життя заставило варити каші, бо зявились на світ двоє пташенят, яких треба було годувати як мінімум три рази на день, а своїх кіз та курочок в мене не було, то прийшлось обходитись додаванням тільки трьох компонентів - солі, цукру та вершкового масла. Гарбузова каша виходила така собі солоненько-солоденька.

Та минали роки, погляди на здорове харчування змінилися, можна сказати, кардинально. І ось тепер, цукру до каші я вже не додаю зовсім. Солі ще додаю, але зовсім мало. 
Якщо в кашу вмішати досить багато спецій, то вони замінюють собою  і цукор і сіль. Спеції можуть бути різними. У мене це -

червоний кайєнський перець, 
чорний перець, 
порошок імбиру, 
порошок мускатного горіху, 
порошок куркуми.


І, звичайно, покладіть до тарілки кусочок вершкового масла - 82,5%.

А цукру? Цукру вистачає гарбузового. Зате, яку насолоду ви отримаєте від букету спецій!


Хто ще не пробував гарбузової пряної каші зі спеціями та без цукру дуже раджу спробувати. 
Я тільки недавно сама спробувала і вже не уявляю як я могла все життя їсти солодку кашу без спецій! Хоча, зізнаюсь, перший раз було страшнувато насипати у тарілку каші половину чайної ложки молотого імбиру, половину чайної ложки куркуми, стільки ж мускатного горіху і насипати червоного та чорного перцю в одну тарілку більше ніж я вкидаю у кострулю супа. Але я взяла себе в руки і змусила себе це зробити. І не пошкодувала! Густого насиченого смаку гарбузової каші з вершковим маслом з головою  вистачає щоби помякшити  гостроту спецій і тим самим полегшити доставку таких важливих компонентів в середину організма для зміцнення імунітету, для підтримки організму в боротьбі з усілякими шкідниками. І в першу чергу - з грибками. Коли ми їмо солодку гарбузову каши - ми підкормлюємо  та підтримуємо життєдіяльність грибків, а коли ми їмо кашу зі спеціями, то ми, навпаки, допомагаємо організму боротися з ними. Це, так би мовити, ідейна підопльока. А, крім того, це просто неймовірно смачно!


Вибір за вами.




Коментарі

Популярні публікації