Шоколадні цукерки

Приготувати шоколадні цукерки своїми руками? 
Запросто! Треба тільки дуже, дуже захотіти.
Мільйони людей не уявляють собі життя без такої смачної насолоди, як шоколад, і багато з них знають, що більша частина магазинних цукерок готується з величезною кількістю консервантів та інших шкідливих речовин. Але вони не бачать альтернативи і не здогадуються, що шоколадні цукерки легко і просто можна виготовити в домашніх умовах…

«Якщо хочеш, щоб щось було зроблено добре – зроби це сам». Для деяких людей ця народна мудрість вже стала за правило у сфері домашньої кулінарії. Краще випекти домашній пиріг, ніж купувати у магазині, тому що невідомо що туди намішали. До того ж, якщо ви ще не можете перебороти свою залежність від солодкого, то краще очолити цю залежність і запропонувати собі шоколадні цукерки домашнього виготовлення, які за смаком майже нічим не відрізняються від магазинних, а за складом, не мало не багато, тягнуть на лікарський засіб…


Для першої спроби вам знадобляться такі інгредієнти:

- какао-масло - 100г
- кероб (або ж, какао порошок) - 50г
- мед (або інший натуральний підсолоджувач) - 2-3 столових ложки
- горіхи (або підготовлені сухофрукти)
- кокосова стружка


 Масло какао- це основний інгредієнт у цукерках, на його властивостях тримається весь процес приготування цукерок. Завдяки своїй властивості застигати при низьких температурах, воно тримає форму цукерок та надає неповторного ніжного смаку... Масло какао частенько замінюють кокосовим та вершковим маслами. Але, все ж таки, якщо маєте змогу купити масло какао, то треба купувати якраз його. Масло какао продається в інтернет- магазинах, а також в Еко- лавках.

Масло какао виробляють з какао-бобів. Какао-бобами називають насіння з плодів какао-дерев, які ростуть у теплому і вологому кліматі Північної і Південної Америки, Австралії та деяких островів Азії.


Для того, щоб отримати з какао-бобів шоколад, їх піддають складній технологічній обробці: очищають, сортують, обсмажують, подрібнюють в какао-крупку і перемелюють її. Виходить терте какао. Його піддають пресуванню, кінцевими продуктами якого є какао-макуха і какао-масло. З какао-макухи отримують какао порошок. На відміну від какао масла, про какао порошок знають всі.


А між тим, масло какао відрізняється не тільки прекрасними смаковими якостями: воно дуже поживне, корисне і цілюще - здавна його використовували не тільки в кулінарії і косметології, а й лікували з його допомогою багато хвороб, застосовуючи його як зовнішньо, так і всередину.

Масло какао застосовують як лікувальний і профілактичний засіб при багатьох захворюваннях. Воно зміцнює стінки судин, запобігає розвитку атеросклерозу, варикозу та ін. Якщо вживати його регулярно, можна поліпшити мозковий кровообіг, значно знизити ризик виникнення інфаркту, алергії, виразки шлунку і, навіть, онкології.
Англійські вчені довели, що це масло більш ефективно для лікування кашлю, ніж багато медичних препаратів, воно діє м'яко, але швидко, і не викликає побічних ефектів, як синтетичні ліки.

Ось такий смачний і корисний наш основний інгредієнт - масло какао.


Інший, досить екзотичний інгредієнт - це кероб, за відсутності якого можна скористатись какао порошком. 

Солодкий «кавовий» порошок кероб отримують з сушених плодів ріжкового дерева. Ріжкові дерева не схильні до хвороб, тому їх не піддають хімічній  обробці.



Про користь порошку керобу знають небагато людей, навіть, назва продукту викликає у пересічних споживачів здивування. А, між тим, в античні часи з кэробу виготовляли лікарське зілля та енергетичні напої, що підвищували працездатність і перешкоджали старінню.
Калорійність кероба на третину менше, ніж у порошку какао. Саме тому цей продукт привертає увагу ласунів, які, все ж таки, прагнуть зберегти фігуру. До складу порошку входять складні вуглеводи, амінокислоти і мінеральні сполуки. Також, кероб не містить речовин, що впливають на психіку: кофеїну і теоброміну, які є в шоколаді і викликають звикання і алергію.

Порошок керобу володіє протипаразитарною дією, заспокоює, покращує настрій, посилює мозкову діяльність, сприяє зниженню ваги, має антибактеріальну властивість.

Кероб сприяє швидкому насиченню і допомагає контролювати апетит. Він підходить для схуднення, оскільки знижує ризик виникнення харчових зривів і не викликає залежності, на відміну від шоколаду.

Тому кероб розглядають як «здоровий шоколад». Люди, які замислюються про своє здоров'я, вважають за краще використовувати кероб замість какао порошку.

Горіхи для цукерок можуть бути різними, але вони мають бути підготовленими та сухими. Перепробувавши багато видів горіхів, я зупинила свій вибір на волоському, тому що цей горіх росте в нашій країні, а, якщо бути точнішим, то просто у мене на присадибній ділянці... Любий горіх треба підготувати до вживання, замочити годин на 8-16, щоб понизити вміст інгібіторів і пробудити горіх. Я замочую волоські горіхи у скорлупі у великій каструлі, а потім просушую на противні з духовки, але не в духовці, а просто в кімнаті. Взимку повітря сухе, за неділю-дві горіхи просихають, і ось тоді вони уже готові до вживання, смачні та хрумкі.


Отже, для того, щоб наші цукерки були найсмачніші та найкорисніші, треба трошки підготуватись. Якщо хочете додати сухофруктів,то їх треба підготувати також, - промити, замочити і висушити, щоб на них не було зайвої вологи. 

Процес приготування надзвичайно простий. Какао масло будемо розплавляти на водяній бані. Глибоченьку скляну салатницю, з маслом какао всередині, ставимо зверху на каструлю з водою і починаємо потихеньку підігрівати. Нікуди не поспішаємо, до кипіння не доводимо, просто підігріваємо. Куски какао масла можна не дрібнити, вони поступово розплавляться і так.



Коли масло розплавиться, вмішуємо порошок кероба. Кероб, краще всього, просіяти через сито.
Потім додаємо меду. Вимішуємо до однорідної маси.
Ось і все приготування. 

Тепер треба наші цукерки розфасувати по формочках. Ні в якому разі не беріть пластикову форму для льоду, бо будете над нею ридати, благати віддати вам ваші цукерки, розігрівати у гарячій воді, а потім, у розпачі, будете з усієї сили лупити нею по дошці, а цукерки так і не вилізуть з форми... Прийдеться розігріти їх повністю і вилити назад в салатницю... і піти в посудну лавку за силіконовою формою для цукерок... 
А заодно і в аптеку заглянете, щоб купити шприц для  ін’єкцій  (якщо у вас немає кондитерського ).



Шприц нам знадобиться, щоб культурненько розфасувати наш шоколад по формочках. Цим шприцем (без голки) ми будемо набирати теплий шоколад для того, щоб акуратно наповнити формочкки. Спочатку наповнимо формочки  на одну третину. 
Потім наповним форми подрібненими горіхами і знову заллємо шоколадом по вінця.


Після цього форму помістимо в холодильник, не менш ніж на годину. 

Якщо ви заливали цукерки у  м’які  силіконові формочки, то ваші цукерки будуть легко і весело вискакувати із своїх заглиблень, як печені пиріжки, без всякого підігріву у гарячій воді.



Якщо після заповнення силіконових форм у вас ще залишилась деяка кількість теплої шоколадної маси, то можете засипати в нього кокосову стружку і виготовити кокосові цукерки, для різноманітності. 
Засипте кокосову стружку і дайте трохи настоятись на теплій бані, вимішайте до однорідності. Така маса може почекати того моменту, коли звільняться силіконові форми від першої партії цукерок. Маса з кокосовою стружкою буде густою і її треба буде розкладати у форми чайною ложечкою. 



Цукерки з кокосовим наповненням дуже смачні. Вони стали фаворитами у нашій сім'ї. На верхньому і нижньому фото - смачні кокосові цукерки. Вона трохи м'якші і трохи смачніші для тих, хто любить кокоси.



На нижньому фото - тарілка цукерок з керобом, горіхами та курагою. Вони були залиті у форми для заморозки льоду і з великими зусиллями витягнуті звідти. Верхівки цукерок розплавились від підігріву форм у гарячій воді, а, подекуди, і повідривались... Тому було прийнято рішення замаскувати їх у кокосову стружку, що ніяк не вплинуло на смакові якості цукерок і вони всі були вжиті за призначенням...



Цукерки з кокосовою стружкою виходять з нерівною нижньою частиною, але, на мій погляд, цей факт тільки додає їм шарму і товарного вигляду,  який величають " hand made"...



Домашні "шоколадні цукерки" треба завжди тримати в холодильнику, бо ж вони без консервантів та стабілізаторів, тому можуть розтанути. Величезний плюс - багато цукерок не з'їси, вони калорійні і швидко насичують. В них тільки корисні інгредієнти і такі корисні, що як ліки для організму...

Балуйте себе і своїх рідних корисними цукерками. Бо ми того варті!

Післямова.

 На День Святого Валентина чоловік подарував коробочку цукерок. 
Склад: цукор, какао масло, молоко сухе незбиране, какао терте, молоко сухе знежирене, суха молочна сироватка, емульгатор (соєвий лецитин), сіль кухонна, ароматизатор ванілін.
Наче нічого такого страшного в складі продукту. І на смак лагідні. Але опісля вживання третього маленького солодкого сердечка почали дико боліти зуби і ясна, до того сильно, що побігла полоскатись водою. І що ж це за лагідний убивця сидить в тих цукерках? Секретний інгредієнт, який не вказують на упаковці? Поки що я не знаю від чого магазинні цукерки виламують зуби, але зі мною це вже не перший раз. 

Від вживання домашній цукерок такого" еффекту" не трапляється.



Коментарі

Популярні публікації