КАКАО З ГАРБУЗОВОГО МОЛОКА

Передмова.

Вчені пов'язують безліч захворювань зі споживанням тваринного МОЛОКА.
Немовлята, яких в перший рік життя годують цільним коров'ячим молоком, ризикують отримати дефіцит заліза. Багато фахівців, в тому числі Американська академія педіатричного комітету з харчування, рекомендують виключити коров'яче молоко з раціону дітей першого року життя. Залізо в коров'ячому молоці засвоюється дітьми  погано, до того ж воно заважає засвоєнню заліза з інших продуктів. Гірше того - коров'яче молоко здатне привести до втрати заліза через шлунково-кишкові кровотечі. Педіатри давно знають, що коров'яче молоко нерідко викликає у немовлят коліки. У дітей матерів-годувальниць трапляються коліки, навіть, в тому випадку, якщо коров'яче молоко вип'є сама жінка, оскільки антитіла, що містяться в ньому, здатні проникати через кровоносну систему в молоко матері, а звідти - до немовляти.

Молоко - одна з найбільш поширених причин харчових алергій і найчастіша причина алергії у немовлят. Молочний білок, який організмом деяких людей розпізнається як чужий, - одна з причин екземи, астми і мігрені.
Приблизно 70% дорослого населення планети не здатне перетравлювати лактозу, що, на думку дієтологів, абсолютно нормальний стан, а не якесь відхилення. Симптоми непереносимості лактози включають в себе біль в черевній порожнині, метеоризм, діарею і полегшуються прийомом ферменту - лактази, вона руйнує лактозу. Непереносимість лактози може бути природною системою раннього оповіщення: можливо, так природа намагається сказати нам, що ми їмо неправильну їжу.

Уривки з книги: «Ваше життя у ваших руках. Як зрозуміти, перемогти і запобігти раку грудей і яєчників », Джейн Плант



Чим можна замінити коров'яче молоко? 
Молоком із насіння та горіхів. Майже з усякого насіння та горіхів можна зробити молоко, замочивши їх у воді, прокрутивши з водою в блендері та процідивши через сито.


Молоко – умовна назва напоїв з рослинних компонентів, яке воно отримало із-за густого білого кольору і подібних кулінарних властивостей.
І не варто думати, що рослинна їжа містить мало потрібних організму білків, жирів і мінералів. Навпаки, основні складові їжі рослинного походження набагато легше засвоюються і виявляються в деякій мірі, навіть, кориснішими, ніж тваринна їжа.

Звичайно, таке молоко буде трохи відрізнятися за смаком від коров'ячого. Але, якщо додати до нього підсолоджувач та деякі спеціальні добавки, то смак стане просто ідентичним.


Всі знають наскільки цінне для здоров'я гарбузове насіння та гарбузова олія з нього. Молоко з гарбузового насіння, бодай, чи не саме найкорисніше. А якщо до такого молока додати пару ложок кероба та фініків, то вийде таке вкуснюче какао!

Щоб зробити какао вам знадобиться:

Гарбузове насіння, фініки та кероб.

    Кероб - знахідка для любителів солодощів і натуральних рослинних продуктів. Це перемелені плоди ріжкового дерева, які мають дуже приємний запах. Кероб сильно нагадує порошок з какао-бобів. Тільки на відміну від какао порошку, кероб набагато легший і корисніший, особливо, не обжарений. Він не містить кофеїну, він абсолютно гіпоалергенний, тому відмінно підійде і для дітей.




З одної склянки гарбузового насіння в лушпайках ( приблизно 100г) ви отримаєте цілий літр поживного рослинного молока. Як його робити читайте в цій статті: 

МОЛОКО ІЗ ГАРБУЗОВОГО НАСІННЯ -

http://cook-health.blogspot.com/2016/05/blog-post_7.html

На літр такого молока додати 
2 чайні ложечки керобу (або ж какао порошку)
10-12 шт фініків (якщо немає фініків - додати меду або іншого підсолоджувача)

Фініки добре промити та звільнити від кісточок. Всі інгредієнти змішати та перекрутити за допомогою  блендера, процідити. Какао можна пити і холодним, тобто, кімнатної температури. Але ж, якщо ви підігрієте його на невеликому вогнику при постійному помішуванні, то вийде ще смачніше.


А ще в такий напій ви можете додати спецій. І у вас вийде  какао-масала.

Масала в перекладі з хінді - суміш, зазвичай, спецій.

Склад універсальної Масала:
Куркума мелена
Імбир сушений мелений
Кориця мелена (цільну змолоти в дрібний порошок кавомолкою складно)
Мускатний горіх (краще цільний потертий на тертці, в кавомолці краще не молоти)
Шафран.
Ваніль цільна (не плутати з ваніліном. Ваніль - це маслянисті, довгі 10-20см, тонкі 0.5см стручки. Іноді є в індійських спеціях)
Кардамон зелений (насіння, без лушпиння)
Кардамон чорний (насіння, без лушпиння)
Гвоздика ціла
Бадьян, зірчастий аніс
Запашний перець

Це така дуже багата Масала. Можна обійтися і більш скромнішим набором подрібнених  спецій, наприклад:

Кориця
Мускатний горіх
Імбир
Перець

І тут какао-масалу треба обов'язково підігріти, при постійному помішуванні довести до гарячого стану.



Такий напій піде на ура взимку, особливо, при похолоданнях. Наситить та зігріє.
Коли я вперше спробувала таке какао зі спеціями, я ледве не проковтнула язик. Сказати, що то було смачно, це майже нічого не сказати. Це було божественно!

Гаряче "какао-масала", "молочний глінтвейн", і як я раніше жила без нього? Віднині - це мій улюблений напій!


Якщо какао довго постоїть без діла, то маленькі частинки фініків та керобу осядуть на дно, але то не біда. Розмішайте його і всі діла.

Якщо ж ви наважитесь додати в какао-масалу ще й куркуму, то ваше какао набуде трохи жовтішого кольору...



Какао з гарбузового насіння смачне і поживне. Цей напій внесе різноманіття до вашого повсякденного життя і розширить палітру корисних домашніх напоїв...


"Нехай наша їжа буде ліками, а наші ліки – нашою їжею". Гіппократ


Їжте й пийте те, що дарує Природа, і будьте здорові! 


Коментарі

Популярні публікації