Квіточки із яєчка




Побачена десь на просторах інтернету квітка із яєчка запала мені в душу і бентежила її час від часу, настирливо потребуючи свого втілення у моїй духовці...

І ось час такий настав. Та й карантин короновірусний, та й суботній ранок, та й намір спекти зранку капустний пиріг у духовці мене до цього подвигу спонукали...

Без перебільшення, це подвиг, тому що рішитись на експеримент, рецепт якого залишився у гуглівській хмарці і його не вдалося віднайти, то це не просто... Ну, ладно, не подвиг, але щось таке схоже, бо дуже хвилююче...

Для такого випадку були в мене спеціально куплені на базарі домашні яйця в останню ярмарку перед ізоляцією. Брудні бруднючі, що воочію підтверджує іхній статус домашніх, бо  то значить, що курочки лапками по землі бігали, а, може, ще й і черв'ячків їли.

Яйця помити гарненько, а потім відокремити жовтки від білків. Кожний жовток покласти в окрему чашечку. А білки в одну посудину скинути. 

Додати дрібку солі у посудину з білками,  для смаку, і збити міксером у круту піну.



Потім, виложити чотири купки збитого білка на деко, змащене яким-небуть жирком. Викладувати не зовсім просто, бо консистенція така повітряна і легка, майже, як ота піна в ванні, неслухняна і привередлива... 

Сформуйте чотири купки, і у кожній із них серединку впуклу зробіть чайною ложечкою. Розгребіть серединку так, щоб дно без дірок було, щоб туди, пізніше, жовточок  вкласти. Але, спочатку, деко відправляєм в духовку без жовтків. 

Випікаючи білки, далеко не відходимо, щоб не прозівати момент, коли вони зарум'яняться. От, тоді виймаємо деко і вкладуємо в середину жовточки. І знову ставимо в духовку. Тепер духовку можна вже виключити... За скільки хвилин дійде та квіточка до кондиції, мене не питайте, бо час на цей період зупинився...

Ось і вся історія. Історія як звичайне яйце може перетворитись на прекрасну квітку.




І останнє животрепетне питання, - що за смак у тої квітки?

Я скажу вам так - не звичайний, особливо, спочатку. А коли вже з'їсте ту квіточку, тоді зрозумієте, що це так смачно, так смачно, що вже знову хочеться засучити рукава і приступити до виготовлення наступної партії. І, хоча, після тих квіточок ми їли ще капусний пиріг з кавою, але ж смак тих квіточок до сих пір у роті... незабутній смак.

І все тут відповідає правилам і принципам правильного приготування яєць, - білок  пропечений, а жовточок сирий. І у ньому всі корисні речовини збереглися. 

І вся краса, неможливо оранжева...



Коментарі

Популярні публікації