Салат "Квітнева зеленушка"





Беремо зелену цибульку, молодий часничок... Якщо ви під зиму скопали грядочку, посадили часничок та маленькі головки цибульки, то з першими весняними потепліннями побачите над землею зелені пагони... В середині квітня вже можна видьоргувати за чуприни що цибульку, що часник і крошити  на салат.

Шукаємо щавлю. В кінці  квітня він доволі великий... Щавель по природі своїй дикорос, а це почесно і придає поваги цій неоднозначній рослині. Щавель рекомендують вживати тільки в сирому вигляді і, бажано, тільки молоді листочки.


Петрушка - дворічна рослина. Якщо ви в минулому сезоні весною посіяли петрушку, то наступної весни матимете свіжу ранню зелень для ваших зелених салатів.


Якщо ви не лінувались і підсівали минулим літом на своєму городі  славетну рослину рукколу, і, якщо вона ввійшла в зиму зеленою, з розвиненим корінням, то  у другій половині квітня будете мати вже досить велику поросль цього смачнючого соковитого салату. Руккола не тільки дозріє, а вже і почне готуватися до подовження роду – викине білі тендітні квіточки.


Ну, і як же ж без королеви садів і огородів, - її величності Кропиви!  Її не треба садити. Її Величність приходить сама. Королева дикоросів з'являється у самих невибагливих місцях. Таке враження, що вона скрізь, бо це її вотчина, її земля, її стихія... З нею треба поводитись по-королівськи, вчасно підрізаючи її стовбурці, щоби обірвати зелене молоде листячко, вщент наповнене вітамінами і мінералами. Здоров'ю кущику кропиви це не завадить, вона знову відросте і знову буде молода і красива. І так, взаємодіючи, сезон молодої зелені кропиви  ви можете подовжити надовго...


 Є, є з чого зробити квітневий зелений салат зі свого городу.

Отож, після того як ви зібрали різну зелень та привезли її додому, яко трофей, її треба гарно промити від піску, та пилу і замочити у воді, десь, приблизно на годину. Після чого знову ще раз гарненько промити і відкинути на друшляк.

Потім, запасшись терпінням, нарізати зелень, якомога дрібніше. 

З кропиви варто  зробити підливу. Відірвіть листочки та верхівки у кропивних стовбурів, складіть в чашу блендера, перебийте з мінімальною кількістю води, вилліть  у салат. Інколи я долучаю до кропиви ще й петрушку, бо вона має таку жилаву структуру, яка не всім зубам "по зубах"...

Заправте салат сметаною і поріжте зварені некруто яйця. 
Посоліть, поперчіть. Готово. Приступаємо до вживання. 
Робіть такі зеленушки частіше. Це ваше здоров'я. Це ваші найефективніші вітаміни, легко засвоюючі мінерали, амінокислоти, ферменти, хлорофіл.

Дещо кропітка справа - підготувати зелені компоненти до вживання, але, я вам скажу, - це того варте. Ваші хлопоти вернуться до вас сторицею у вигляді гарного самопочуття, настрою та здорової енергії.



Здоров'я вам та вашим близьким!

Фото автора.



Коментарі

Популярні публікації