Салат "Квітнева зеленушка"
Беремо зелену цибульку, молодий часничок... Якщо ви під зиму скопали грядочку, посадили часничок та маленькі головки цибульки, то з першими весняними потепліннями побачите над землею зелені пагони... В середині квітня вже можна видьоргувати за чуприни що цибульку, що часник і крошити на салат.
Шукаємо щавлю. В кінці квітня він доволі великий... Щавель по природі своїй дикорос, а це почесно і придає поваги цій неоднозначній рослині. Щавель рекомендують вживати тільки в сирому вигляді і, бажано, тільки молоді листочки.
Петрушка - дворічна рослина. Якщо ви в минулому сезоні весною посіяли петрушку, то наступної весни матимете свіжу ранню зелень для ваших зелених салатів.
Якщо ви не лінувались і підсівали минулим літом на своєму городі славетну рослину рукколу, і, якщо вона ввійшла в зиму зеленою, з розвиненим корінням, то у другій
половині квітня будете мати вже досить велику поросль цього смачнючого соковитого салату. Руккола не тільки дозріє, а вже і почне готуватися до подовження роду – викине білі тендітні квіточки.
Ну, і як же ж без королеви садів і огородів, - її величності Кропиви! Її не треба садити. Її Величність приходить сама. Королева дикоросів з'являється у самих невибагливих місцях. Таке враження, що вона скрізь, бо це її вотчина, її земля, її стихія... З нею треба поводитись по-королівськи, вчасно підрізаючи її стовбурці, щоби обірвати зелене молоде листячко, вщент наповнене вітамінами і мінералами. Здоров'ю кущику кропиви це не завадить, вона знову відросте і знову буде молода і красива. І так, взаємодіючи, сезон молодої зелені кропиви ви можете подовжити надовго...
Є,
є з чого зробити квітневий зелений салат зі свого городу.
Отож,
після того як ви зібрали різну зелень та привезли її додому, яко трофей, її
треба гарно промити від піску, та пилу і замочити у воді, десь, приблизно на
годину. Після чого знову ще раз гарненько промити і відкинути на друшляк.
Потім,
запасшись терпінням, нарізати зелень, якомога дрібніше.
З кропиви
варто зробити підливу. Відірвіть листочки та верхівки у кропивних стовбурів, складіть в чашу блендера, перебийте з мінімальною
кількістю води, вилліть у салат.
Інколи я долучаю до кропиви ще й петрушку, бо вона має таку жилаву структуру, яка не всім зубам "по
зубах"...
Заправте
салат сметаною і поріжте зварені некруто яйця.
Посоліть,
поперчіть. Готово. Приступаємо до вживання.
Робіть
такі зеленушки частіше. Це ваше здоров'я. Це ваші найефективніші вітаміни,
легко засвоюючі мінерали, амінокислоти, ферменти, хлорофіл.
Дещо
кропітка справа - підготувати зелені компоненти до вживання, але, я вам скажу, - це того варте. Ваші хлопоти
вернуться до вас сторицею у вигляді гарного самопочуття, настрою та здорової
енергії.
Фото автора.
Коментарі
Дописати коментар