Капустяний квас
Для приготування
капустяного квасу нам знадобиться:
Капуста ... і вода,
... і більше нічого.
Якщо коротко, то зброджування відбувається за рахунок бактерій, які живуть на листках капусти, тому нічого не потрібно додавати, хоча, звичайно, можна, якщо дуже хочеться.
Якщо коротко, то зброджування відбувається за рахунок бактерій, які живуть на листках капусти, тому нічого не потрібно додавати, хоча, звичайно, можна, якщо дуже хочеться.
Із техніки - тут не обійтись без блендеру, тому що капусту треба змолоти "в
труху", щоб вона краше віддала свої поживні речовини.
труху", щоб вона краше віддала свої поживні речовини.
Рецепт:
1. Беремо капусту -
1 кг. (Але можна і 0,8-0,9 кг, особливо, якщо додаємо селеру чи буряк вагою
грам в 150)
2. Ріжемо на кубики
і закидуємо в блендер.
3. Додаємо воду і
подрібнюємо.
4. Вміст блендера
зливаємо в 3 літрову банку. Додаємо в банку води, якщо її недостатньо.
5. Є рекомендації
поставити банку в темне місце, але, оскільки, я ніде не зустріла пояснень
навіщо це треба, то у мене стоїть банка на кухонному столі і я на неї милуюся.
Прямих сонячних променів на кухні немає.
6. Важливо заповнити
банку не до кінця, залишити 5-6 см, так як може бути реакція і вода може
витекти, хоча, у мене такого не траплялося.
7. Накрити банку
можна марлею або поліетиленовою кришкою не щільно.
8. Існують
рекомендації - перший раз тримати 1.5 -2 доби (хтось тримає навіть, по 7 діб). У
наступні рази, додається 2 столові ложки старої суміші до нової, перемішується
і наступний квас буде готовий через добу.
9. Температурний
режим. Зазвичай, квас роблю в "опалювальний сезон", коли в квартирі
тепло. Якщо ж робити квас в холодне міжсезоння, то йому знадобиться значно
більша кількість часу для приготування. Щоб квас швидше зквасився в холодну
пору року, я додаю капсулу пробіотика, справа йде веселіше. Також, можна значно
скоротити час приготування в опалювальний сезон, якщо поставити банку поряд з
батареєю опалення. Тоді, зробивши ввечері, вже вранці
наступного дня можна отримати готовий квас.
10. Після того як
квас закваситься, його потрібно якимось чином процідити - або через сито, або
через спеціальний мішечок, або через марлю в кілька шарів.
Я виробила собі
такий алгоритм приготування квасу:
Квас у мене кваситься не
більше доби. Вміст банки відкидаю на дрібне сито. Та не віджимаю. Отримую 1,5
літра вкуснючого, трохи збродженого капустяного соку. Вміст сита зі жмихом відправляю знову в банку і доливаю водою до колишніх обсягів. Ця банку стоїть у
мене ще одну добу. Квас другого дня зливаю в сито і віджимаю вже остаточно.
Отримую 2 літри квасу другого дня. Він трохи інший за смаком, менш насичений і
більш кислий, але цілком теж пристойний квасок.
Такий квас дуже
корисна річ. Мало того, що він допомагає травленню їжі, - це справжнісінький
другий шлунок для перетравлення, він ще і нормалізує мікрофлору кишечника,
адже, це ті самі симбіотні бактерії, які виробляють всі необхідні організму
речовини і амінокислоти.
На такому квасі дуже
комфортно проводити голодування. Голодування виходять умовні, але дуже, зате,
комфортні. Організм прекрасно чиститься і відновлюється.
Єдиний мінус в цій
історії, так це запах, він досить специфічний. Рідко буває щоб у всьому були
суцільні плюси. Мінуси, як зворотна сторона медалі, без них ніяк. У всякому
разі, варто спробувати. Можна для початку спробувати зквасить всього лише один
літр.
Цей чудовий
фіолетовий квас робила з білокачанної капусти наполовину з червоною і шматочком
селери. З однієї червонокачанної капусти квас гарний не виходить. Вона, чомусь,
погано сквашується, але, наполовину з білокачанною, виходить добре. Червонокачанна радує око своїм незвичайним кольором і розширює
палітру мікроелементів.
Можна збагачувати
квас зеленню, особливо це цінно ранньою весною, коли відчувається вітамінний
голод. На фото - квітневий капустяний квас з листочками першої молодої кропиви.
Ух, який корисний!
Якось автор цих
рядків проголодував на капустяному квасі 30 днів. На голодуванні квас випивається весь до останньої краплини. Пробувала
готувати капустяний квас на звичайному харчуванні - випивати весь не виходило.
Залишки квасу можна
зберігати в холодильнику і додавати в салати.
Здоров'я вам і
вдалого сквашування!
Фото автора.
Коментарі
Дописати коментар