Капустяний квас з гарбузом та редькою


Чудо чудесне… Напій,  приготований самою природою! Живий, красивий, дуже смачний та дуже корисний!


На 3-х літрову банку вам знадобиться:  

капусти - 800 г.
кусочок гарбуза очищений - близько 200 г.
половина редьки чорної або червоної, або ціла - близько 100 г.
води - приблизно 2 літри

Орієнтуйтесь на 0,9 -1,1 кг овочей в сумі на банку.
Овочі треба подрібнити і перемолоти з водою у блендері.
У мене чаша блендера 2 літри.  Якщо заповнити чашу овочами та додати води, то виходить 1 літр суміші. Таких порцій в мене дві. Зливаю суміш в 3-л банку і додаю води по плечики. Ото і все приготування. 
Елегантно, просто і швидко.


Далі в приготування квасу включається матінка-природа. Бактерії, що знаходяться на капусних листах, активовані водою, починають старанно працювати. 
Якшо ви зробили квас вранці, то на ранок слідуючого дня у вас готовий дуже смачний зброжений овочевий сік. 
Якщо у вас в квартирі прохолодно, то банку треба поставити поближче до батареї. Температура впливає на швидкість. 

Вранці наступного дня я проціджую квас через сито, не віджимаючи весь сік до щенту. Виходить, десь, 1,5 літри квасу.



 Овочевий жмих повертаю знову в банку та доливаю води до 3-х літрів, а іноді тільки до 2-х, щоб був насиченішим. На слідуючий день в мене буде наступна порція квасу. Вона виходить трохи кислішою, але, все одно, смачною. 
Квас другого дня віджимаю повністю, тому тут вже виходить 2 літри квасу.  Отакий двоступеневий алгоритм приготування квасу у мене. Так мені подобається. 
Інші готують трохи інакше - роблять закваску і квасять подовше. Але ж ви робите напій для себе, тому можете робити як вам заманеться...



Що ж за напій ми отримуємо  в результаті?

- В капустяному соці, а, отже, і в квасі присутні: вітаміни, фолієва кислота, каротиноїди (попередники вітаміну А), мікроелементи (залізо, марганець, калій). Є особливий вітамін, який називають вітаміном U, або метіаміновою сіллю. Він подарував овочу противоульцерагенні властивісті (ульцер - виразка і вітамін U бореться з мікроорганізмами, що викликають виразку шлунку).

- Частину  овочевого цукру бактерії перетворюють на молочну кислоту. 
- Молочною кислотою харчуються пропіоновокислі бактерії, вони синтезують вітамін B12.
- Бактерії розбирають овочеві білки на більш дрібніші фрагменти, які легко засвоюються організмом.
- Повністю зберігається вітамін С, при цьому створюються нові вітаміни групи B.
- Багатий хімічний склад капустяного квасу сприятливим чином позначається і на зовнішньому вигляді. Він допомагає зміцнити волосся, шкіру і, навіть, нігті.

 - Квас покращує обмін речовин і сприяє схудненню.

Протипоказання одне - індивідуальна непереносимість.



Смачного!

Ще трохи більше про капустяний квас можна почитати тут:

Капустяний квас  -


http://cook-health.blogspot.com/2017/01/blog-post_45.html

Фото автора.

Коментарі

Популярні публікації