Долма
- Ні.
- Тому що у вас не вміють готувати долма. Справжній долма - ух! ...
З х / ф "Міміно".
Мене дивує інше питання - чому я до сих пір її не робила? Не робила, хоча, знала. А виноград на дачі вже років 30 як росте...
А все певно, тому, що немає в нашій культурі звички робити голубчики з виноградного листя. В основному, у нас голубці роблять з капустяних листочків. Але ж яка то морока! Капустину треба відварити у великій кастрюлі, розібрати на частини у кастрюлі над кип'ятком. Вах! І то, - спочатку листя велике, а потім все менше і менше. І голубці виходять спочатку великі, як свині, а потім маленькі, як поросята. Бракує радості і естетичного задоволення у приготуванні голубців із капусти...
Для фаршу взяла яловичий і свиний фарш в рівних долях. Фарш взяла (хай бог простить) готовий магазинний.
У нашій культурі прийнято у фарш для голубців додавати рис, але ми цього робити не будемо. Не будемо мішати білки з вуглеводами.
Припустила на смальці міленько порізану цибульку, потім додала морквину, потерту на крупній тертушці. В кінці тушіння посолила і додала спецій. Тушені овочі змішала з сирим фаршем, додала ще трохи солі та спецій.
Далі - ліпимо маленькі голубчики на один - два укуси (любовно загортаємо в красивенне виноградне листя невеликий шматочок фаршу).
Варять, тушкують долму на воді, на бульйоні, або ж на томатному соусі зі сметаною. Я ж вирішила протушкувати у томатному соці, без сметани, (щоб не змішувати м'ясне з молочним). Наприкінці тушкування ще трохи підсолила. Тушкувала години півтори на сковорідці під кришкою на маленькому вогнику, так щоби тільки трошки булькотіло.
Трохи незвичним, бо організм звик до м'якеньких капустяних голубчиків, що тануть у роті разом з розвареною капусткою і рисом...
Тут трохи інші враження,- неначе їси голубчики завернуті в якусь тонку тканину чи папір, хоч той папір і виноградний.
Такі перші враження для організму. Це треба розуміти. Організм ніколи в житті не споживав виноградні листя і тому йому треба дати час на адаптацію.
Адаптація, до речі, проходить досить швидко. На слідуючий день, коли ви відкриєте судочок з долмою із холодильника, вам здасться, що ви долму їли все своє життя і що кращих голубчиків і не існує. А може, то вони настоялись, як настоюється справжній український борщ?









Коментарі
Дописати коментар