Долма

- Валік-джан, навіщо тобі велика авіація? Поїдемо до мене додому, мама долму готує. Ти любиш долма?
- Ні.
- Тому що у вас не вміють готувати долма. Справжній долма - ух! ...
                                                                                                            З х / ф "Міміно".


Долма, рецепт , без глютену, без круп, кето, палео

Що таке справжній долма - ух! - не знаю, але догадуюсь, що гостренька на смак...

Мене дивує інше питання - чому я до сих пір  її не робила? Не робила, хоча, знала. А виноград на дачі вже років 30 як росте...

А все певно, тому, що немає в нашій культурі звички робити голубчики з виноградного листя. В основному, у нас голубці роблять з капустяних листочків. Але ж яка то морока! Капустину треба відварити у великій кастрюлі, розібрати на  частини у кастрюлі над кип'ятком. Вах! І то, - спочатку листя велике, а потім все менше і менше. І голубці виходять спочатку великі, як свині, а потім маленькі, як поросята. Бракує радості і естетичного задоволення у приготуванні голубців із капусти...



Інша справа виноградні листочки. Можна їх зібрати один в один по розміру. А звертати з них голубчики, то задоволення вище середнього! Легко, просто, елегантно!

Долма, рецепт , без глютену, без круп, кето, палео

Для фаршу взяла яловичий і свиний фарш в рівних долях. Фарш взяла (хай бог простить) готовий магазинний. 
У нашій культурі прийнято у фарш для голубців додавати рис, але ми цього робити не будемо. Не будемо мішати білки з вуглеводами. 

Припустила на смальці міленько порізану цибульку, потім додала морквину, потерту на крупній тертушці. В кінці тушіння посолила і додала спецій. Тушені овочі змішала з сирим фаршем, додала ще трохи солі та спецій.

Далі - ліпимо маленькі голубчики на один - два укуси (любовно загортаємо в  красивенне  виноградне листя невеликий шматочок фаршу).


Долма, рецепт , без глютену, без круп, кето, палео

Варять, тушкують долму на воді, на бульйоні, або ж на томатному соусі зі сметаною. Я ж вирішила протушкувати у томатному соці, без сметани, (щоб не змішувати м'ясне з молочним). Наприкінці тушкування ще трохи підсолила. Тушкувала  години півтори на сковорідці під кришкою на маленькому вогнику, так щоби тільки трошки булькотіло.

Долма, рецепт , без глютену, без круп, кето, палео

Ну, що я вам повинна сказати. Блюдо вийшло їстівним!
Трохи незвичним, бо організм звик до м'якеньких капустяних голубчиків, що тануть у роті разом з розвареною капусткою і рисом...
Тут трохи інші враження,- неначе їси голубчики завернуті в якусь тонку тканину чи папір, хоч той папір і виноградний.


Долма, рецепт , без глютену, без круп, кето, палео

Такі перші враження для організму. Це треба розуміти. Організм ніколи в житті не споживав виноградні листя і тому йому треба дати час на адаптацію. 

Адаптація, до речі, проходить досить швидко. На слідуючий день, коли ви відкриєте судочок з долмою із холодильника, вам здасться, що ви долму їли все своє життя і що кращих голубчиків і не існує. А може, то вони настоялись, як настоюється справжній український борщ?

Долма, рецепт , без глютену, без круп, кето, палео

Коментарі

Популярні публікації