Сироїдні роли до свят
Роли
та суші прийшли до нас зі східних кухонь - Японії, Китаю, Кореї.
Східна
культура, взагалі, на сьогоднішній день знаходить все більшу популярність серед українського населення. Це і мудрість Даосів, це і
східні єдиноборства, каліграфія та ландшафна культура. Коло своїх будинків
українці створюють сади каменів, і відпочивають там душею і тілом.
Але, особливо міцно, увійшла в наше життя східна кухня. Тисячі різноманітних
барів та кафе пропонують японські та китайські страви, а найпопулярнішою
їжею жителів усього світу стали суші і роли. Ще зовсім недавно на пострадянському
просторі це блюдо могли собі дозволити тільки люди з достатком. Сьогодні
придбати набори суші або, навіть, приготувати їх удома може, практично, кожен
бажаючий.
Навчитись
робити роли зовсім легко. Тут основне, це - бажання. Ну, і, звичайно, треба підготувати набір продуктів. Перш за
все, це набір сухих листків водорослів під назвою Норі, бажано авокадо (для святкового столу), болгарського перцю, пера зеленої цибулі, люба інша зелень та насіння кунжуту. Норі - це їстівні листи, які виготовляються з
маси водоростей методом, подібним до методу виробництва паперу.
Світовий суші-бум породив небувалий попит на листи норі, і
сьогодні Японія виробляє понад 7 млрд. аркушів щорічно загальною вартістю понад
мільярд доларів. Китай виробляє лише на третину цієї суми, а Корея випускає
всього 60-100 млн. аркушів.
Так от, якщо рис і рибу у ролах можна замінити овочами, то
водорослеві листи Норі нічим не можна замінити. Їх треба купити у
супермаркетах, рибних магазинах, або ж замовити по інтернету.
1. Готуємо "фарш" із кольорової капусти. Для цього суцвіття капусти натираємо на терку. У нас виходить "фарш" з мілкими частинками. Цей фарш перетираємо руками з сіллю (бажано гімалайською). Перетираємо акуратненько, так щоби фарш став м'якеньким. Потім у цей фарш додаємо змелене на кофемолці насіння кунжуту. Кунжут забере на себе лишню вологість та додасть фаршу липких властивостей. У фарш можна додати і трохи неперемеленого насіння кунжуту (буде що пожувати).
2. Підготувати інші овочі, які будете накладувати на серединку ролів. Якщо ви робите роли вперше, то раджу вам не накладати у серединку дуже багато різноманітних овочей. Для початку можна зупинитись на авокадо та перці. Їх треба нарізати довгенькими пластиночками.
3. Розмістити на листку Норі фарш із кольорової капусти і кунжуту. Зліва і справа (це будуть бокові кінці ролів ) фарш накласти до самого кінця. А попереду і позаду листа залишити по сантимеру без фаршу. Потім на серединку листа, зверху на фарш, наложити полоски авокадо, зеленої цибульки і перцю.
4. Далі треба рол звернути по довжині. Тут знадобиться деяка вправність, яка, як завжди, приходить тільки з досвідом. В цьому може допомогти бамбукова серветка, на яку можна положити (з самого початку) лист норі. Коли ви вже завернули у трубочку свій листок Норі із фаршем і овочами, то останній сантиметр, який ми залишали без фаршу, треба змочити водою і тоді він дуже гарно прилипне до ролу. Можете на деякий час залишити лежати рол на тому боці, який склеювали.
5. І останнє, що вам прийдеться зробити для повного успіху - це нарізати роли. Для цього обов'язково треба мати гострий ніж. Гострий ніж - це запорука вашого успіху на останньому етапі. Розрізаємо рол на 8 частин та ставимо їх на бочок на тарілку.
Для різноманітності у фарш з кольоровою капустою можна добавити мілко натертої моркви або ж м'якоті гарбуза. Тоді ви отримаєте роли з оранжевим фаршем, в який можна буде добавити куркуми та перчику, щоби вони трохи відрізнялись і за смаком.
І
якщо зовсім хочете здивувати своїх гостей, то можете зробити такий собі простенький салатик із моркви, мілко натертої, та яблука. Змішати їх між собою та зліпити оранжеві шарики. Одноразові шарики-салатики виглядатимуть оригінально рядом із створеними вашими руками ролами та будуть красномовно висловлювати вашу любов та повагу до ваших гостей...
Всього найкращого вам та вашим гостям!
Цікаво! Обов'язково спробую зробити!
ВідповістиВидалити