Шипшина та шипшинова настоянка




Шипшина, яка ще називається дикою трояндою, — це багаторічний чагарник сімейства розоцвітних. Але, на відміну від троянд, вона цінується не за квіти, а за цілющі плоди — джерело корисних речовин та вітамінів. Прошу звернути на слово "чагарник" особливу увагу, тому що, зазвичай, рослини, які ведуть боротьбу за своє існування у дикій природі, як правило, мають унікальні цілющі властивості. Шипшина яскравий приклад цьому. Вона славиться як найбагатше та неперевершене джерело життєво необхідних вітамінів, а особливо вітаміну С. Крім вітамінів, до складу плодів шипшини входять солі калію, кальцію, магнію, заліза, фосфору, лимонна і яблучна кислоти, фітонциди, каротин, ефірні олії, пектини, дубильні речовини, а також, як ми вже знаємо, така важлива речовина для внутрішніх процесів на генному рівні, як квертицин...



Шипшина це кущ заввишки 2,0-2,5 м, гілки її вкриті міцними гачкуватими колючками — шипами, через які вона й одержала свою назву. Це надійна зброя шипшини, без якої, можливо, вона б і не вижила у дикій природі: надто багато рук тягнеться до чудових квітів і плодів, які являються ласощами для багатьох лісових мешканців.

Восени з гарних і великих квіток шипшини,  розвиваються яскраво-червоні соковиті плоди.  Під ласкавим промінням осіннього сонця кущі шипшини ніби загоряються яскравим полум'ям. Складається враження, що кожна гілочка прикрашена численними червоними ліхтариками. Плоди округлої або веретеноподібної форми рубіновими краплями висять на кущах до морозів. Вони містять величезну кількість дрібних насінин-горішків, густо вкритих щетинистими волосками.
Шипшина не вибаглива до грунтів, не боїться посух і морозів.  Її можна побачити там, де ніякі інші деревні породи і чагарники рости не можуть. Здається, зовсім змита і суха земля, навіть бур'яни на ній не ростуть, а шипшина зачепилася корінням, росте, цвіте і плодоносить.

 У північних широтах шипшину називають «апельсином Півночі». І недарма вона отримала таку назву, бо у плодах шипшини аскорбінової кислоти міститься у 10 разів більше, ніж у смородині та до 50 (!) разів більше, ніж у розрекламованих лимонах.


Найбільша кількість цілющих речовин у плодах шипшини міститься в період повного дозрівання.
Дозрівання цих плодів, як правило, проходить у період з вересня по жовтень. У стиглому стані плоди стають яскраво-червоними і м'якими. Збирають шипшину разом з чашечками і плодоніжками., (а по іншому і не виходить…J ) Ягоди після збору потрібно висушити, інакше вони втратять свої корисні властивості або зіпсуються. Робити це краще в вентильованому приміщенні, розклавши плоди на папері. Перед сушінням урожай потрібно перебрати і викинути зіпсовані плоди. Мити їх не потрібно. При сушіння не забувайте зрідка перемішувати плоди.
 Процес сушіння шипшини досить тривалий і може зайняти 1,5 – 2 місяці, якщо  вона сушиться просто (без спеціальних мір) розстеленою на горизонтальній поверхні. Коли процес сушіння завершиться, зберіть шипшину у судки і поставте на декілька днів на батареї центрального опалення, або в якесь інше дуже тепле місце. Така досушка надає впевненості, що плоди повністю будуть досушені і не зіпсуються і вже після цього зможуть зимувати у великих банках закритих кришками і з ними нічого не станеться.  Перед відправкою шипшини в банку, переберіть ягоди, вичищаючи її від плодоніжки та чашолистика (ось тепер вони відпадуть без надмірних зусиль…J). 
Корисні речовини в сушених плодах шипшини зберігаються протягом двох років.



Як правильно приготувати настоянку з плодів шипшини?

Ні в якому разі не рекомендую вам  кип'ятити плоди цієї рослини. Тому що кип'ятіння може цілком і повністю зруйнувати всі найкорисніші властивості вітамінних плодів.

Цілюща настоянка з шипшини.

 Беремо декілька столових ложок  плодів шипшини, поміщаємо їх у термос і заливаємо гарячою водою трохи не доведеною до кипіння, бажано градусів 70 по Цельсію. Якщо залити термос звечора і дати йому постояти до ранку, то вранці буде вам цілюща вітамінна настоянка. Кількість столових ложок на термос і кількість води вам потрібно буде підібрати експериментальним шляхом в залежності від ваших особистих смакових уподобань, Настоянка виходить досить кисла на смак ( бо там же ж сила силенна вітаміну С…J) і ви можете розбавити її, додавши гарячу воду прямо у чашку.
Тут ще доречно зауважити, що пити шипшинову настоянку  можна як досить гарячу, так, власне, і в охолодженому вигляді. Цілющі властивості при зміні температури така настоянка не втратить (звичайно, якщо ви її не кип'ятили…J).


Приємного апетиту та всіляких гараздів вам та вашим рідним!

Фото автора.

Коментарі

Популярні публікації