Морква по-корейськи

Хто й коли обізвав цей салат "морквою по-корейськи" я не знаю, бо самим корейцям про нього нічого не відомо. Про це я достовірно знаю, тому що мій син був у Кореї неодноразово, працював там по декілька місяців на рік і розпитував про неї у корейців, але ж вони нічого про неї не знають. Треба б якось із ними подружитися, розповісти їм про такий чудовий салат  та пригостити…


Отже як ми будемо робити моркву по-корейськи, щоби здивувати цих корейців?

-      Візьмемо 1 кг моркви,
-      візьмемо 1 лимон середнього розміру,
-      сіль (краще гімалайську),
-      спеції - імбир, перець, куркума, коріандр, кмин (можна взяти готову суміш для моркви по-корейськи, тільки треба уважно читати упаковку, щоб там не було ніяких хімічних домішок, а тільки рослинні інгредієнти), 
-   олія нерафінована,
-       зовсім трохи меду  (  у випадку, якщо ваша морква не дуже солодка),
-   кунжут (за бажанням).


В приготуванні цієї смачної закуски є декілька секретів.

Секрет Перший:
Дуже важливо нарізати моркву  спеціальним ножем для моркви по-корейські, або на спеціальній тертушці з випуклими зубчиками, що дає змогу нашинкувати моркву на тоненькі та довгі полоски.
Таким чином нашинкована морква має зовсім інший смак, ніж та, яка просто потерта на тертушку. Перевірено на практиці.

Секрет другий:
Нашинковану моркву треба гарно перетерти з сіллю.
Робити це треба вручну. Перетирати, перемішувати, масажувати її аж поки вона не пустить сок. Цим процесом ми замінюємо її пропарку на плиті. Морква становиться м ‘якою, соковитою та податливою, такою, як нам треба без її термообробки паром або ж розігрітою олією, як пропонується зробити у багатьох рецептах.

Секрет третій:
Він полягає у додаванні спецій . Іх треба додати в такій кількості та в такому різномаїтті, щоб зазвучала наша морківка як симфонічний оркестр, дивуючи своєю незвичайністю та гостротою звучання.

Додаємо в нашу морковку лимонний сік (спочатку можете додати половину підготовленого соку, щоб не перекислити), спеції та олію.
Добре перемішуємо і ще раз гарненько проминаємо всю масу із всіма інгредієнтами. Після цього пробуємо наш витвір. І додаємо тих інгредієнтів, які слабувато, на вашу думку звучать. Треба врівноважити смаки - кислий, солоний, солодкий та гострий, але й "не переборщити". Якщо Ви вагаєтесь і не знаєте зупинятися в своїй творчості чи продовжувати подальші пошуки відтінків смаку, можете зупинитись і відкласти прийняття важливих рішень до завтрашнього ранку. А поки що щільненько утрамбуйте моркв'яну масу у вашій посудині і відправте у холодильник доготовлюватись часом. Якщо ж вам попалась не дуже соковита морква, то треба добавити трішки водички, щоби вся моркв'яна маса спокійненько спочивала у маринаді.


Ми з вами зробили дуже смачну страву з моркви. Вона відповідає всім канонам здорової їжі, завдяки великій кількості спецій вона має протипаразитарну дію, в ній збережені всі вітаміни та ензими, в ній немає нічого нагрітого, зажареного чи вареного. Все свіже і корисне. Така їжа буде наповнювати нас здоров'ям та силами, буде зміцнювати наш імунітет.

Харчуємось правильно та корисно і здоров'я буде неодмінно!

Дещо згодом , після публікації  публікації цього рецепту я дізналась, що "морква по-корейськи" - це винахід корейських переселенців на пост-радянському просторі. У Кореї такого блюда немає. Корейські переселенці шукали пекінську капусту, шоб зробити гостре  кімчхи, але не знайшли і обійшлися морквиною...

Фото автора.

Коментарі

Популярні публікації