Хріновина з буряком та айвою
Якось я купила у супермаркеті баночку хрону. Така собі симпатична баночка з нових надходжень, на баночці написано "Хрін з лимонним соком". От, думаю, добре, - "навчились таки правильно робити хрін, без оцту, а з лимонним соком", та й купила її. Але ж одна справа хотіти бачити у всьому здоровий глузд, а інша справа - реалії нашого життя і промислового виробництва...
Дуже мілкий текст приклеєний збоку на невеликій баночці зміг прочитати тільки мій чоловік вдома з допомогою лупи. І те, що він прочитав розвіяло в мене останні крихти надії на здоровий глузд наших виробників... Єх! Там були і стабілізатори і емульгатори, і консерванти, та і ще, що мене зовсім доконало - барвник, а по суті - біла фарба... Хрін з лимонним соком був без буряка, а, отже, білого кольору..., ну, так туди ще підбавили фарби, щоб він був ще більш білішим та привабливішим...
Це була остання крапля для мене, щоби взяти тай навчитись приготуванню хрону в домашніх умовах...
А ви вже готували хрін? Признаюсь чесно, я теж... ще ні разу в житті його не готувала, аж до сьогодні… Такий він мені страшний у приготуванні здавався, що руки ніяк не підіймались, щоб його зробити. Я знала, що для цього треба мати таку важливу річ як протигаз, а його в мене не було…
Дуже мілкий текст приклеєний збоку на невеликій баночці зміг прочитати тільки мій чоловік вдома з допомогою лупи. І те, що він прочитав розвіяло в мене останні крихти надії на здоровий глузд наших виробників... Єх! Там були і стабілізатори і емульгатори, і консерванти, та і ще, що мене зовсім доконало - барвник, а по суті - біла фарба... Хрін з лимонним соком був без буряка, а, отже, білого кольору..., ну, так туди ще підбавили фарби, щоб він був ще більш білішим та привабливішим...
Це була остання крапля для мене, щоби взяти тай навчитись приготуванню хрону в домашніх умовах...
А ви вже готували хрін? Признаюсь чесно, я теж... ще ні разу в житті його не готувала, аж до сьогодні…
Декілька років підряд викопувала коріння хрону на своєму городі (при тому ж, його так важко копати!, тому що треба викопати дуже
глибоку яму!, бо він, як навіжений, росте до центру землі аж на 15 метрів в глибину),
але ж до приготування діло так і не доходило. Гинув мій, екологічно вирощений корінь хрону, смертю
хоробрих на балконі у поліетиленовому пакеті… А тут прочитала про його цілющі властивості…і
мене наче хтось обухом по голові - хрясь… і тут до мене дійшло! Так мені соромно стало за своє навігластво,
що я побігла на базар
і купила чарівні корінці. Надворі лютий, але
у бабусь в погребочках коріннячко хрону припасене…Дякувати богові, ще не всіх бабусь порозгонила наша доблесна міліція і вони привозять із своїх погребочків свій недорогий крам, щоб заробити копійчину та щоб міський житель мав змогу покуштувати здорової їжі. У супермаркетах коріння хрону не бачила ніколи в житті...
Всього найкращого вам та вашим близьким!
"Для майбутнього здоров'я дітей, і врешті-решт, для того щоб у нас взагалі було якесь майбутнє, - ми повинні відвернутися від високорозумних рад доктринерів від медицини і згадати про мудрі традиції наших, так званих, "відсталих предків", зупиняючи свій вибір на традиційних, цільних продуктах харчування, отриманих екологічними, гуманними методами, мінімально перероблених, і, що найбільш важливо, - не позбавлених своїх життєво важливих жирових компонентів ".
Sally Fallon,
автор книги Nourishing Traditions
Ось із чого, в результаті склалась моя
хріновина:
- 4 середньостатичних
корінців хрону (довжиною десь приблизно18-20см),
- два червоних буряка середньої величини,
- алича, об'ємом, як гарний лимон (просто вона в мене була, пригостила бабуся зі
свого садочку, а так, звичайно, чавлять сік із лимону),
- 1 чайна ложка солі
(без верху),
- питна вода (чиста некип'ячена).
Треба розуміти, що така кількість продуктів призведе до народження декількох чималеньких баночок хрону, якими (щоб він не зістарився у холодильнику) треба буде поділитись з близькими та друзями. Вони будуть дуже цьому раді.
Треба розуміти, що така кількість продуктів призведе до народження декількох чималеньких баночок хрону, якими (щоб він не зістарився у холодильнику) треба буде поділитись з близькими та друзями. Вони будуть дуже цьому раді.
Як робила:
Корінці хрону почистила, подрібнила ножем на кусочки для
заправки у м’ясорубку (на цьому етапі фітонциди хрону ще слабенькі і їми можна
насолоджуватись). Бурячок теж почистила і порізала ножем на кусочки. Аличу теж
розрізала, повирізала серцевину.
Першою пропустила через м’ясорубку аличу і склала її в
окрему посудину (тому що не знала сама в якій кількості я її додам до хрону).
Потім в м’ясорубці подрібнила хрін. Читала, що люди
надягають на м’ясорубку поліетиленовий кульок, але я не захотіла возитись з
таким «ноу-хау», а швиденько прокрутила весь хрін і накрила посудину з хріном великою
плоскою тарілкою, щоб не видихався. На цьому етапі ми ще продовжуємо насолоджуємось ніжними фітонцидами хрону...
Потім в окрему посудину прокрутила бурячки. В багатьох
рецептах, які я знайшла в інтернеті,
даються поради вичавити із подрібненого буряка сік. Але мені здається,
що то марна трата часу і сил. Чи часто ми їмо сирий буряк? А він же теж дуже корисний! Тому я вирішила додати в хрін всю бурякову масу. А,
заодно, і всю аличеву масу та 1 чайну ложку солі (покладаючись, виключно, на
інтуїцію).
І ось найважливіше! - будьте дуже обережні, підіймаючи
кришку посудини, де у вас знаходиться подрібнений хрін, бо вам може «знести
кришу»… Треба бути готовим до того, що ударною хвилею концентрованих хрінових
фітонцидів, чи що там у нього, вас викине в іншу кімнату і в польоті треба
ізловчиться і накинути кришку на посудину з хріном… Після цього можна відпочити
та розробити подальшу стратегію.
Подальша стратегія буде полягати у тому, що ви на
затримці дихання заходите на кухню, підіймаєте кришку посудини з хріном і
швиденько-швиденько закидуєте туди всі інгредієнти і знову втікаєте з кухні, щоб подихати безпечною концентрацією повітря.
Таких підходів до хріну може бути декілька, щоби все гарненько перемішати та
добавити вдосталь води. Води добавляєте у такій кількості, щоби маса була не дуже густою, але ж і не дуже рідкою, а такою, як нам треба...
Після цього ставте щільно накриту посудину з хроном на холод – в холодильник
чи на балкон, нехай він нічку відпочине. А вранці знову (на затримці дихання) треба
добре перемішати хріново-бурякову масу (регулярно втікаючи з кухні) та (знову ж таки, на затримці дихання) розфасувати в підготовлені заздалегіть невеликі банки.
Що сказати? Ви-Герой!
Зробили таку корисну штуковину для здоров’я! Цілющу приправу!
Зробили таку корисну штуковину для здоров’я! Цілющу приправу!
А ви вже чули про пероксидазу хрону?
Пероксидаза хрону, то такий сильний фермент, за допомогою якого можна вилікувати, навіть, від раку метостазовану печінку… Її в хроні не багато, пероксидазу видобувають в кількості декількох грамів із цілої тони хрону і тому, природно, вона коштує купу грошей. Видобувають її для використання у космічному топливі, он як!
Пероксидаза хрону, то такий сильний фермент, за допомогою якого можна вилікувати, навіть, від раку метостазовану печінку… Її в хроні не багато, пероксидазу видобувають в кількості декількох грамів із цілої тони хрону і тому, природно, вона коштує купу грошей. Видобувають її для використання у космічному топливі, он як!
У консервованому вигляді (в банках, що ми інколи купуємо у супермаркетах) хрін перетворюється на просту приправу, втрачає свої унікальні лікувальні властивості, зберігаючи,
втім, при цьому смакові, що збиває людей з толку...
Свіжий хрін містить у собі білкову речовину «лізоцим», яка володіє здатністю розчинення мікробної оболонки, тобто, має антибактеріальну та протиракову дію. У корені хрону міститься велика кількість аскорбінової кислоти. В цілому, хрін має жовчогінну, бактерицидну, відхаркувальну, сечогінну та кровоочисну дію. Також, сприяє зниженню рівня цукру в крові, покращує діяльність травної системи. Свіжий корінь посилює секрецію залоз, стимулює травну систему, полегшує переварювання та засвоєння їжі. Регулярне вживання в їжу з часом знижує загальний рівень слизу в організмі, знижує загальний відсоток жиру, сприяє схудненню.
Свіжий хрін містить у собі білкову речовину «лізоцим», яка володіє здатністю розчинення мікробної оболонки, тобто, має антибактеріальну та протиракову дію. У корені хрону міститься велика кількість аскорбінової кислоти. В цілому, хрін має жовчогінну, бактерицидну, відхаркувальну, сечогінну та кровоочисну дію. Також, сприяє зниженню рівня цукру в крові, покращує діяльність травної системи. Свіжий корінь посилює секрецію залоз, стимулює травну систему, полегшує переварювання та засвоєння їжі. Регулярне вживання в їжу з часом знижує загальний рівень слизу в організмі, знижує загальний відсоток жиру, сприяє схудненню.
Так будемо ж частіше терти хрін на наших кухнях, вдихати
запах пероксидази та ефірних хрінових олій, смакувати його на сніданок, обід та вечерю.
І становитись - космічно здоровими!!!
"Для майбутнього здоров'я дітей, і врешті-решт, для того щоб у нас взагалі було якесь майбутнє, - ми повинні відвернутися від високорозумних рад доктринерів від медицини і згадати про мудрі традиції наших, так званих, "відсталих предків", зупиняючи свій вибір на традиційних, цільних продуктах харчування, отриманих екологічними, гуманними методами, мінімально перероблених, і, що найбільш важливо, - не позбавлених своїх життєво важливих жирових компонентів ".
Sally Fallon,
автор книги Nourishing Traditions
Коментарі
Дописати коментар