Борщець з лободою



Таня, піди в береги та нарви лободи на борщ, - казала мені мама. І я шла "в береги" (вільні ділянки неподалік від річки) збирати лободу. Років сім мені було, а може й шість, і я цю зелену рослину знаю з дитинства. Її ж ні з чим не можна сплутати.


Борщ, правда, я не любила, батьки всіма правдами і неправдами запихували його в мене (за маму, за папу, за сестричку...) і я, з горем пополам, щось там з'їдала. Не любили борщі і мої діти. Але потім, в підлітковому віці щось таке стається з дітьми, щось включається, і діти,  починають любити їсти борщ, на превелике полегшення батькам. 


В нашій сім'ї мама варила з лободою зелений суп. Борщ з лободою вона ніколи не варила.  Це вже я сама придумала таку страву. А чом би й ні? Смачно же!



Ось як я готую його:
- в каструлю з товстим дном наливаю води та ставлю на плиту,
- з однієї молоденької картоплини зчищаю шкірку, натираю на великій тертушці і відправляю у каструлю з водою, що готується до кипіння,
- два молоденьких бурячка мию і зрізаю шкірку тільки у проблемних місцях, натираю на великій тертушці і відправляю до картоплі,
- одну молоденьку моркву мию та теж натираю на великій тертушці - і в каструлю.

Коли ці овочі закиплять, даю прокипіти їм хвилинки три.
Тим часом шинкую молоденьку капусточку та через три хвилини кипіння відправляю іі в каструлю. Разом з капустою додаю лаврового листя сушеного та якоїсь кислоти, - це може бути сік з половинки лимону, це може бути капусний квас, або просто натуральний яблучний уксус, ложки три. Звичайно, коли вже буде багато дешевих помідорів, то, залюбки, можна додати протертих помідорів.  У бощ  обов'язково треба додати  кислоту, на відміну від супу.

Коли готую борщ, то завжди маю напоготові чайник з гарячею водою, щоб додати, якщо у каструлі стане надто густо.  Важко вгадати з самого початку кількість води, а хочеться ж щоби борщик вийшов достатньо ріденьким.

Лободу треба підготувати завчасно. Гарненько помити та нашинкувати.
Коли борщ з капустою знову надумає кипіти, даю прокипіти дві хвилинки і закидую лободу. Лободи шинкую багато, у червні її уже не знамо куди дівати. 
Тільки-но борщ з лебедою надумає кипіти - закриваю щільно кришкою та виключаю плиту. Залишаю доготовлюватись на теплій комфорці. 
Через пів-години або через годину солю, перчу та знову залишаю із спеціями доготовлюватись хвилин на 5-10.

Приготування такого борща займе у вас півгодини - від включення і до виключення комфорки. 

Цибулю теж можна було б накришити разом з усіма овочами. Але в цей час, у червні, маємо багато зеленої цибулі, яку можна накришити та додати прямо в тарілки. Якшо борщ вийшов трохи недосолений - додаю прямо в тарілки сванську сіль (різні спеції із сіллю), якщо борщ не досить кислий, - додаю прямо в тарілку спецію сумах.

Для більшої ситності і смачності в тарілку з борщем можна додати ложку сметани.


Такий борщ, приготувавши в обід, можна їсти аж до кінця дня. Навіть, коли він охолоджується, то стає ще смачнішим. Літом такий борщець залюбки з'їдається охолодженим. Смак - неперевершений, бо готується борщик із молоденьких овочей.

Борщик  приготовлений делікатно, термічна обробка зведена до мінімуму. Чим менше піддаємо термічній обробці, тим більше поживних речовин зберігаємо, тим кращий смак у страви, тим здоровіша їжа.

Смачного!

Фото автора.




Коментарі

Дописати коментар

Популярні публікації