Морквяно-банановий пиріг


Насамперед, хочу попередити всіх читачів і випікачів, що я – не професійний кулінар. Колись, давним-давно, я випікала морквяні пироги частенько, до різних свят. Вони були високі і широкі, замішані на пшеничній муці та змащені сметанним кремом з лимоном і цукром…
Боже, як вони всім подобались! І, насамперед, моїм дітям та чоловіку.

Потім, коли прийшли проблеми зі здоров’ям, я різко покінчила з яким би то не було випіканням, жарінням та варінням, і 2 роки їла тільки сирі рослинні продукти… Добре, хоч посуду з плитою не викинула з кухні, як деякі фанатичні сироїди. В цей час я випікала  тільки «живі» хлібці в новенькому дегідраторі при температурі не вище за 41 градус, щоб були збережені всі вітаміни та ферменти. Потім, через травматичні сімейні і політичні обставини, прийшлось відійти від  такого способу харчування і  перейти на вегетаріанство на декілька років, а потім вже, поступово, почала готувати і рибу і м’ясо, і пироги випікати, але з новими підходами.  За цей час я дізналась багато нового про те, які продукти треба купувати і в який спосіб їх краще готувати. Багато чого дізналась, а до дечого доходжу сама, дещо знаходжу у віртуальному просторі. Але, загалом, мало таких рецептів в інтернеті, які би можна було повторити один в один, тому приходиться експериментувати…

А мені і не важко, тому що по своїм підсвідомим бажанням, я – експериментатор, по освіті – архітектор (читай – художник), а що можна чекати від художника – експериментатора? Думаю, що всі вже зрозуміли… Так, від художника-експериментатора можна чекати, насамперед, якоїсь несподіванки.  Я вас попередила. А ви вже зважуйте, чи варто ризикувати трьома яйцями, 2 бананами та склянкою муки чи, ну, його на фіг…


Цей рецепт ще не ідеальний, як на мене. Цей рецепт – мій експеримент. І, якщо я, в майбутньому, досягну такого смаку який мені здасться ідеальним, я підкоригую цей рецепт, або ж напишу новий. 
Взагалі-то, все роблю "на око", тому варіації з кількістю продуктів можуть плавати туди-сюди. Зараз же, я чесно зафіксувала вагу продуктів, які пішли у мене конкретно на цей пиріг.

Отже:

3 яйця
2 банана (200 г в очищеному стані)
1 морква (200 г)
лимон (20 г)
сода (0,5 ч л.)
борошно кукурудзяне (150 г)
сіль (дрібка)
ізюм (30 г)


1. Пів-чайної ложки соди гасимо лимонним соком (або яблучним оцтом). Я ж, натерла в блюдечко заморожений лимон, разом зі шкіркою. Для справки: в мене в морозілці завжди лежить заморожений лимон, попередньо вимитий і вимочений у воді протягом декількох годин. Дуже зручно,- в морозильці він не псується, навіть, якщо ви про нього надовго забудете.

2. Яйця збила з дрібкою солі за допомогою міксеру. В мене  сіль гімалайська.

3. Всипала склянку кукурудзяного борошна (приблизно 110 г.) Не засмучуйтесь, коли побачите як ваші збиті яйця перетворюються у тісто невеликого об'єму.

 4. Додаємо моркву, натерту на мілкій тертушці. Тісто стає веселішим.

5. Два банани розрізаємо на невеличкі кусочки і збиваєио у пюрешку з допомогою ручного блендеру. Якщо немає блендеру - розминаємо виделкою, або ж перетираємо через сито. Додаємо у тісто. Тісто стає зовсім гарним і, навіть, трохи рідкуватим.

6. Додаємо  залишок кукурузного борошна, 40 г, або більше чи менше, на ваш розсуд.

7. Вкидаємо у тісто жменьку ізюму.


8. Випікаємо.
Цей пиріг я вирішила випекти у силіконовій формі, з зовнішнім діаметром 24 см., гарненько змастиши її кокосовим маслом.

Ставимо пиріг у прогріту духовку на 180-200 градусів. Тримаємо при такій температурі 15 хвилин, потім ще хвилин 20-25 при 150.
Виключаємо духовку і займаємось іншими домашніми справами не менш ніж пів-години...


Виймаємо, розрізаємо, пробуємо.

Ось такий вигляд має пиріг у розрізі. Він не дуже пухкий. Що придає пухнатості пирогам? Розпушувачі, сода, дріжжі. Чи хочемо ми їх мати більше? Однозначно - ні! 

На смак - в міру солодкий. Але коли немає вираженого солодкого смаку, то яскраво відчувається та дрібка солі і ті 0,5 чайної ложки соди, особливо, якщо приготувати пиріг зранку. Вечором рецептори на язиці стають менш чутливішими і те, що вранці здається надмірним, вечором - недостатнім... І тут   враження від смаку пирога можуть бути  різні.

Пильно придивляючись до розрізу пирога, розумієш, що можна було б покласти більше моркви... Наступного разу так і зроблю!

А до того ж, захотілось спекти нового пирога без солі та соди. Але додати більше сухофруктів та горіхів. Аж, раптом, вийде? 

Справжій художник ніколи не буде задоволений до кінця своїм творінням... 


Коментарі

Дописати коментар

Популярні публікації