Квашена капуста


 
 Квашену капусту треба вміти готувати самому. Звичайно, можна купити і на базарі чи в магазині, так от тільки обійдеться вона вам втричі дорожче. Та й покласти туди можуть все що завгодно, наприклад, цукор білий, чи оцту додадуть. А ми нічого такого класти в капусточку не будемо, тільки солі добавимо та водички. Звичайно, мабуть, всім відомо, що сироїди, ті, які дуже фанатичні, капусту, навіть, без солі роблять. Я пробувала якось таку капусту без солі зробити, та в мене не вийшло. Швидко, швидко моя капуста стала така кисла, що я не могла її в рот запихнути. Напевно капусту без солі треба робити маленькими порціями і швидко її з'їдати, а потім знову робити нову, і швидко з'їдати... Я ж, як заводжусь з капустою, то роблю її по 2 трьохлітрові банки, ну, або по 2 двохлітрові... а потім стоять вони в мене на балконі у холодочку, коли захочу, тоді і з'їм. Та така ж вона в мене добра та капусточка виходить, так, принаймні, на моєму етапі розвитку, мені здається...


А робиться вона зовсім просто. Шинкуєте капусту та інші овочі як вашій душеньці захочеться, щільненько складуєте в банки та заливаєте водою. Перед тим як залити водою добавляєте в банку сіль, одну ложку без гірки із розрахунку на літрову банку, 2 ложки - на 2-х літрову і 3 ложки на 3-х літрову банку. Потім ставите банки у тарілки, тому що вода може вилитись під час бродіння.  Капусточка наша стоїть приблизно 3 доби, ферментується, кваситься, бродить. В цей час допомагаємо їй випустити пар, обжимаємо капусту дерев'яною ложечкою, а може прийдеться, навіть, відлити надлишок рідини з банки у чашечку. Нічого страшного у цьому немає, нехай рідина ця стоїть у чашечці, а потім, коли закінчиться процес броження у банці, рівень рідини знизиться і рідину із чашечки можна буде знову вилити у банку..

Так от, зиму нашу українську без квашеної капусти просто не уявляю. Раніше я  просто квасила капусту, ну, просто біла капуста в мене була, що теж, скажу я вам, дуже смачно і красиво. Така біла- білесенька капусточка! Хочеш їж білу-білесеньку, підмащену олійкою. А хочеш, добав  в миску з капустою любого овоча, якого душенька твоя побажає - моркву, ріпку, чорну редьку чи дайкон, а може і бурячок червоний  та дай трохи постояти, як то кажуть, поферментуватись... А ще краще буде, якщо дати нічку постояти такому салатику на балконі чи в холодильнику. От тоді вже добавлені овочі зовсім проферментуються і будуть дуже корисні для організму. Можна в той салат і цибульку ріпчасту нашинкувати, вона пекельність свою втратить і буде такою собі солодюсінькою.

Трохи згодом мені захотілось поекспериментувати з різними сортами капусти та овочей, по різному їх нарізаючи, та комбінуючі між собою.ними сортами капусти та овочей, по різному їх нарізаючи, та комбінуючі між собою.


Попробувала заквасити синю капусту, але виявилось, що вона не дуже гарно кваситься, менша в неї сила бактеріальна ніж у білокачанної капусти. Але червонокачанна має купу достоїнств, яких немає у білокачанної. Тому тепер я їх готую, змішуючи в одинакових пропорціях. ось яка красива, ніжна та смачна капусточка виходить із такого союзу...


Капуста квашена з гарбузом була моїм відкриттям. Тим, хто не любить гарбуз така страва може і не сподобатись. Але я люблю гарбуз, люблю великі гарбузи, з яскравою оранжевою м'якоттю. Коли розріжеш такого велетня, то бувають проблеми з його реалізацією. Тому в такій ситуації заквасити гарбузика з капустою найкращий вихід.


Хіба ж то можливо прожити життя і не попробувати гарбузика заквашеного в капусті? 


А якщо нашинкувати капусту спеціальним ножиком для морковки по-корейськи і цим же ножиком нашинкувати гарбуза та змішати їх та заквасити по тій же самій технології, то вийде ось така краса...


Згадалось мені як мама моя робила буряковий квас. От зовсім з одного буряка я до сих пір не рискнула квас робити, а от з капустою - залюбки. Тут кому як захочеться - можна все мілко нашинкувати, а можна - кусочками. Я, особисто, капусту з буряком люблю заготовляти кусочками. Потім так цікаво хрумати її - капуста зі смаком буряка, і бурячок  зі смаком капусти...


Ось така чудова овочева тарілочка буде вам як гарнір до основної страви, а у мене часто буває замість основної страви..

  
 А ще цим капустно-бурячковим маринадом можна заквасити гриби шампіньйони. Такі красиві, смачні та соковиті грибочки виходять... А всього лиш залити капустно-буряковим маринадом та дати постояти протягом ночі, та ще трохи підсолити та додати перчику...На слідуючий день - готові соковиті мариновані грибочки...


 а з грибочків можна приготувати смачні смаколики...


У банці з такою капустою виходить багато вкуснючого красивого маринаду, схожого на крутяцьке вино, який можна пити як квас просто так, наливши в стакан чи в фужер. Його, зазвичай, треба розбавити, бо може бути сильно концентрованим.
Сьогодні попробувала нерозведеного маринадику із капустно-бурякової банки і подумала, що він для мене вже дуже солоний... Слідуючу банку запланувала зробити із розрахунку 1 чайну ложку солі (без верха) на один літр продукту. Про результат обв'язково прозвітую... А там, дивись, може взагалі від солі відмовлюсь... З сіллю у кожного свої відносини. Але я второпала одну життєву аксіому - чим більш забрудненіший організм тим більше йому хочеться солі. 
І на завершення: 
Квашена капуста, підвищує імунітет, посилює стресостійкість організму, активізує обмін речовин, сприяє стимуляції вироблення червоних кров'яних тілець і омолодженню тканин організму, вона знижує рівень холестерину і зміцнює серце. 
Квашена капуста активує роботу кишечника, покращуючи його мікрофлору.
Ця капуста є особливо корисною при проблемах з обмінів речовин, вона показана хворим на цукровий діабет, а також людям з деякими захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Дані медичних досліджень підтверджують здатність речовин у квашеній капусті сповільнювати процес ділення ракових клітин, особливо, якщо мова йде про злоякісні пухлини молочної залози, кишечника і легень.
Вживання соку квашеної капусти допомагає впоратися з похмільним синдромом...
Будьте здорові та краще не зловживайте алкоголем!




Коментарі

Популярні публікації