морквяний пиріг з кукурузною мукою та яблуками

 Морквяний пиріг, такий круглий, такий сонячний…


Рецепт без глютену. 
Це, наразі, в нашій сім'ї важливо... Цукор ми, поки що, собі дозволяємо, в невеликій кількості. Яйця теж.

Продукти:

3 яйця
3 ст.ложки цукру (60 г)
140 г кукурудзяного борошна мілкого помолу (приблизно 1,5 склянки)
230 г моркви (1 велика, або 2 маленькі)
250 г яблуків (підготовлених)
розпушувач (0,5 ч.л. соди погашеної ябл.уксусом, або лимоном)


 Яйця збиваю з цукром у досить просторій посудині на максимальній швидкості міксеру. Цей процес займає 5 хвилин. У збиті яйця всипаю кукурудзяне борошно мілкого помолу. Тут вам може здатися, що даремні були ваші труди по збиванню яєць, тому що яєчна маса знітиться, опаде, осяде. А все тому, що кукурудзяне борошно, це вам не пшеничне... Зате - без глютену. Тому, нічого страшного, вимішуєм тісто! Ппродовжуєм це робити блендером. Треба, щоб тісто було густеньке, як сметана 10-15 %, а не 21%, в якій ложка стоїть. В кінці додаємо гашену соду. (Може і без неї можна обійтись, але я ще не пробувала). Після цього вінчики міксера можна помити і відкласти в сторону.


Натираємо на мілкій тертушці моркву та відправляємо її в тісто.

Підготовлені яблука (помиті, почищені від серединок) ріжемо на мілкі частинки і вмішуємо у тісто. Все! Тісто для пирога готово!



Форму змащуємо маслом, краще за все - кокосовим. 
Якщо взяти маленьку форму, то пиріг, певно, вийде товстеньким. Але ж, якщо взяти велику, - то пиріг вийде тоненьким. Мені, наприклад, подобаються тонкі пиріжки, вони гарно пропікаються. Якщо в сім'ї є маленькі дітки, то їм теж зручно їсти саме тонкі пироги.
В мене є кругле деко 29 см у діаметрі і от на ньому із такої кількості продуктів виходять  такі тонкі симпатичні кусочки...




 Випікаємо в прогрітій до 180 градусів духовці, - це класика.  Але я частенько забуваю і ставлю у холодну, включаю на 200 градусів, на такій температурі тримаю 15 хв., потім ще хвилин 20-25 на температурі 150 градусів. Треба слідкувати, і коли пиріг почне рум'янитись, вимкнути духовку і залишити пиріг ще хоч на пів-годинки всередині духової шафи.

А вже потому, - виймаємо, розрізаємо, насолоджуємось...


Як на мене, то рецепт досить простий. Його можна швидко приготувати до сніданку чи до ланчу. Думаю, що кількість цукру у складі ранкового пирога можна скоротити до 1 ст. ложки (а тоді і зовсім прибрати з рецепту...), а, натомість, додати спецій, - перчику, імбирчику, куркуми... 

Чомусь, вранці пиріг із 3 ложками цукру мені здається занадто солодким, а вечором, чомусь, так не здається...

Ну що ж, будемо експериментувати далі!

Смачного Вам, безглютенового!

Коментарі

Популярні публікації