Котлетки з гусячою печінкою без борошна і яєць



Вони, цілком, могли бути і з будь-якою іншою, напевно ...
Але сьогодні  вони у мене були з гусячої.
Суботнім ранком, прогулюючись по ярмарку, цікавлячись де що і по чому, раптом побачила лоток з гусячою печінкою. І тут я подумала, що гусячу печінку, найімовірніше, я не пробувала ще ніколи в житті...

Гусей я бачила, звичайно ж, і вони, навіть, за мною ганялися в дитинстві. Вони були великі, а я була маленька і тому вони мене зовсім не боялись. А один раз, навіть, погналися за мною і покусали, гади. З тих пір, обходжу стороною. А тут, як побачила лоток з гусячою печінкою, - не змогла пройти мимо. Вона мене просто притягнула до себе. Хоч, гусяча печінка була і дорожча за будь-яку іншу, але ж, це ж гуси, - горді й могутні птахи - і я це знаю не з казочок...
  
Котлеткам з гусячої печінки був уготований революційний рецепт.

Я недавно дізналася, що можна готувати печінкові оладки без борошна і без яєць. Була, звичайно, дуже здивована і сильно сумнівалася в цьому ... Довелося налаштовуватися, заспокоювати себе, вмовляти, морально готувати себе до здійснення кулінарного подвигу, тому що оладки чи котлетки без борошна і яєць, уявити собі я не могла...

Фарш вийшов такий:

гусяча печінка - 500 г
свиний фарш - 200 г
фарш з індички - 200г
шкварки з нутряного свиного сала - 113 г
цибулина - 1 шт
часник - 1 головка

сіль, перчик, куркума, хмелі-сунелі, коріандр

Зазвичай, я б додала на таку кількість фаршу 2 яйця. І хотіла вже, у вигляді компромісу, додати одне. Але, попрацювавши над собою, вирішила дотриматись чистоти експерименту і додати його пізніше, - після першої невдалої спроби...

Печінку порізала на дрібні шматочки і перебила ручним блендером з подрібненою цибулиною, часником і свиними шкварками. Перед замісом фаршу я натопила сковорідку нутряного жиру. Топила на самому маленькому вогнику. Витоплений жир злила в баночку для звершення майбутніх кулінарних подвигів. Решта, порядком підсохлих шматочків жиру, спробувала. Вони були смачними і в них ще було досить жиру, який вони вже не хотіли віддавати. Тому, були відправлені в фарш. Не пропадати ж добру...

Пів-кіло печінки, шкварки, подрібнена головка цибулі і часнику разом з половиною чайної ложки солі та іншими спеціями, були перетворені в однорідну масу за допомогою ручного блендеру. М'ясний фарш вмішувся ложкою.

Фарш вийшов досить густий. Тому, в результаті, вийшли не оладки, а котлетки.
На сковороду фарш викладувала двома ложками. Другою ложкою виколупувала з першої. Але, незважаючи на труднощі тимчасового характеру, все вийшло чудово. Котлетки добре схоплювалися і легко переверталися, практично, так само добре, як і з яйцями... 
  


Раніше, коли готувала звичайні м'ясні котлетки, після прожарювання складала всі котлети на  сковорідку на бочок, додавала трохи водички і тушкувала додатково. Так вони ставали м'якші і соковитіші.

З цими ж котлетками я вибрала іншу тактику. Після обсмажування партії котлет, сковороду накривала кришкою і залишала на гарячій плиті. Вона у мене електрична. Так що, кожна партія доготовлювалась самостійно. Ну, це як варіант, якщо нікуди не поспішаєш.

Котлетки вийшли досить кетогенні, тобто, достатньо жирненькими.
Їсти їх потрібно теплими,  тоді вони особливо смачні і соковиті...

Печіночко, - ти, дивовижний продукт! 

Я твій фанат навіки!

І у мен е,щодо тебе, грандіозні плани!


Поки готувала текст до публікації встигла приготувати котлетки з різним фаршем і його кількістю. Експерименти проводилися вже з печінкою індички, тому як гусячої більше не зустрічала ...

Перша партія була така:

500 г печінки індички
300 г фаршу м'яса індички
300 г свиного фаршу.
120 г свиних шкварок

цибуля, часник, спеції

Тобто, на 500 г печінки було 600 г фаршу.

Смак був прекрасний, як завжди.

Другий раз:

500 г печінки,
300 г фаршу індички
300 г яловичого фаршу.

цибуля, часник, спеції


Напевно, через яловичий фарш котлетки вийшли більш жорсткими, а при смаженні вони ще і скукожівались і зменшувались в обсязі. Соки свої вони в собі не тримали, а вільно віддавали і тому смажилися у великій кількості рідини. В результаті, вийшли менш соковитими. А, може, тому що шкварок не було? Вони закінчилися ...

Коментарі

Популярні публікації