Морквяно-яблучний салат з пророщеним машем


Самий легкий салат на сніданок, що можна тільки уявити собі, – це салат з моркви та яблук. Для двох чоловік – дві середньої величини моркви та два середньо-статичних яблучка.
Приймаємо до уваги, що надворі весна, травень місяць, морква вже не така соковита, як була восени. Тому весною я натираю морковку на мілку терку, так легше буде її жувати. Яблука натираю на велику терку, щоб не перетворити салат у пюре.
Змішую, додаю перцю, щіпку куркуми (не солю), додаю олії нерафінованої соняшникової та олії з рижію (багато Омега 3 та вітаміну Е). 
Важливий момент, який мені прийшлось на перших порах психологічно переборювати (бо не бачила і не читала, щоб так хтось робив інший), це –  додати у салат води. Так, простої питної води. Якщо ви це зробите і дасте настоятись салату хвилин 10, то потім такий салат ви будете їсти із задоволенням, він буде соковитий, ви не будете ним давитись.



Весною у салати хочеться додати щось із свіжої зелені або із пророщених зерен чи бобів.

Рекомендую не полінитись та проростити зерно машу.

Років 10-15 назад про таку культуру ми  і не знали. Зовсім недавно її почали завозити із східних країн, а зараз її вже навчились вирощувати і в Україні.


В неї багато назв - золотиста квасоля, квасоля мунго, боби мунг, маш, вігни...
В останні роки намітився інтерес до цієї культуриі, в першу чергу як до дієтичного продукту харчування з високим вмістом повноцінного білка, вітамінів і мінеральних речовин.
Прихильники здорового харчування цінують золотисту квасолю ще й за те, що в її складі немає  шкідливих для організму людини речовин, які присутні в сої та в  квасолі.

Пророщений маш дуже смачний, соковитий, ніжний і солодкий. На смак нагадує свіжий зелений горошок. У проростках маша міститься велика кількість білка. Вони дуже поживні і добре засвоюються організмом, їх рекомендують дітям, старим і видужуючим хворим. У маші також багато вітаміну С, навіть більше, ніж в овочах.




Маш дуже швидко і легко проростає. Боби мунг промийте і замочіть у воді кімнатної температури на ніч, вранці промийте під проточною водою і викладіть в ємність, накрийте вологою марлею (а можна і не накривати, вони все-рівно проростуть). Тепер треба промивати боби вранці і вечором пока не проклюнуться тендітні біляві паростки. 

Вважається, що принесуть максимальну користь людському організму паростки маша, що не перевищують 1 см у висоту.

Зберігайте паростки в холодильнику до 5 днів. Перед вживанням промивайте. 
На відміну від інших бобових маш містить мало олігосахаридів, що викликають метеоризм.



На верхніх фотографіях проростки машу гротескно великі. Так трапилось тому, що ми поїхали на дачу та й залишились там на декілька днів, а по приїзду побачили картину, як із фантастичного фільму...
 Але ж ми їх теж промили та спожили. Було дуже смачно. Втрати у здоров'ї не помітили...

Трохи не забула повідати вам таку річ. Якщо ваш маш погано проростає і в ньому зустрічаються маленькі, тверді, як камінчики, непроросші  насіннини, то на слідуючий раз попробуйте залити ваші зерна максимально гарячою водою (дехто заливає, навіть, кип'ятком). Схожість зерен значно покращується. Гаряча вода, видно, допомагає розблокувати ключі в оболонках зерен цієї дивовижної, смачної і корисної рослини.

Здоров'я та успіхів у приготуванні корисних страв для себе та своїх близьких!

Фото автора.

Коментарі

Популярні публікації