Оладки з зеленої гречки з гарбузом


Складові:

- 300 г вимоченої зеленої гречки
- 300 г гарбуза
- 5-8 ст. ложок з верхом кокосової стружки
- вода 250-350 г
- сіль (щіпка)
- перець чорний (хороша щіпка)
- коріандр - 1ч ложка з верхом
- куркума - 1 ч. ложка
  

Чашку зеленої гречки замочити на ніч. Вранці воду злити, гречку промити. Додати спеції, воду і стружку, подрібнити ручним блендером. Окремо натерти гарбуз на дрібну стружку і вже вручну вмішати в гречане тісто. Тісто має вийти густе. Спочатку я додавала соду, гашену оцтом, але потім подивилася, що тісто  повинно бути таке густе, що сода тут нічого не зробить за своїм призначенням, таке тісто, навіть, і не подумає підніматися. Тому соду з тіста виключила.

Якби ви замішували оладки на гречаній муці, то вони б, певно, розвалювалися, тому як гречана мука зроблена з обсмаженої гречки, яка, мабуть, в процесі обсмажування, втрачає свої липкі властивості. 
Але тісто із зеленої гречки має прекрасні в'яжучі властивості. У таке тісто вам не знадобиться додавати яйце. І, також, не знадобиться додавати жир для смаження або випічки. Жиру досить в кокосовій стружці.

Смажити, краще, все ж, на сковорідці з антипригарним покриттям. Довелося купити таку, заради таких вкуснющих і корисних оладків.


Частину тіста можна викласти в різні силіконові формочки і запекти в духовці. Випікати, бажано, не на дуже високій температурі, градусів 150-100. Ніжно і поступово довести до потрібної кондиції і, бажано, залишити досушуватися в уже вимкненій духовці.


Оладки, що залишились, зберігати в холодильнику, а на наступний день розігріти на сковорідці на самій мінімальній температурі, перевертаючи, час від часу. Такі підсушені оладки з хрусткою скоринкою і з м'якою серединкою дуже смачні, просто, пальчики оближеш ...

  
Трохи докладніше про інгредієнти:

Склад зеленої гречки:

1. Білок.
 100 г гречаної крупи задовольняє добову потребу людини в незамінних амінокислотах. У зеленій гречці їх міститься цілих 8. Білка тут міститься 13-15% і він вважається найвищої якості і набирає найвищі бали за амінокислотним складом.
 Якщо гречку порівняти з яйцем по складу амінокислот, то в яйці 100%, в зеленій гречці - 93,1%
  
2.Вуглеводи.
Харчові волокна - 5-11%, це целюлоза, некрохмальні полісахариди, лігнани, розчинна клітковина.
  
3. Жири.
Гречаний жир містить від 16% до 20% насичених жирних кислот (олеїнова, лінолева, пальмітинова)
  
Кокосова стружка.

Кокосова стружка - це продукт переробки кокосової м'якоті.
Кокосова стружка робиться таким шляхом: свіжий кокос очищають, зливають кокосове молочко, після чого висшкрібають всю м'якоть. Її гарненько розминають, а потім сушать. Після цього її подрібнюють.
  
Кокосова стружка багата маслами: на 100 г кокосової стружки - 65% припадає на жири і по 13-14% - на білки і вуглеводи, решта - мінеральні елементи - кальцій, фосфор, натрій, калій, залізо та ін.

М'якоть кокоса містить вітаміни B, C і Е.

Кокос покращує травлення, підтримує роботу імунної системи, знижує ризик серцевих і ракових захворювань, має антиоксидантні властивості.
  
Про гарбуз писати, вже, не буду. Всім і так відомо про його користь.


Якщо немає гарбуза, можна замінити його морквою. Теж вийдуть непогані оладки, хоча більш сухуваті.


Так я звикла до цих оладки, що, вже, і жити без них не можу.
  
До чого ж гарні і корисні.
  
Посудіть самі,- без борошна (без глютену), без яєць, без цукру, без масла, без дріжджів і соди.
  
Навіть, мій 3-х річний онук прийняв їх в свій досить обмежений раціон. Правда, коли я печу для нього оладки, то додаю трохи коричневого тростинного цукру.



І ще одна важлива деталь - особливо смачні оладки виходять, якщо в тісто підсипати родзинок і поламані на дрібні шматочки волоські горіхи...

Коментарі

Популярні публікації