Оладки з зеленої гречки з гарбузом
Складові:
-
300 г вимоченої зеленої гречки
-
300 г гарбуза
-
5-8 ст. ложок з верхом кокосової стружки
-
вода 250-350 г
- сіль (щіпка)
-
перець чорний (хороша щіпка)
-
коріандр - 1ч ложка з верхом
-
куркума - 1 ч. ложка
Чашку
зеленої гречки замочити на ніч. Вранці воду злити, гречку промити. Додати
спеції, воду і стружку, подрібнити ручним блендером. Окремо натерти гарбуз на
дрібну стружку і вже вручну вмішати в гречане тісто. Тісто має вийти густе.
Спочатку я додавала соду, гашену оцтом, але потім подивилася, що тісто повинно бути таке густе, що сода тут нічого не зробить за своїм призначенням, таке
тісто, навіть, і не подумає підніматися. Тому соду з тіста виключила.
Якби
ви замішували оладки на гречаній муці, то вони б, певно, розвалювалися, тому
як гречана мука зроблена з обсмаженої гречки, яка, мабуть, в процесі
обсмажування, втрачає свої липкі властивості.
Але
тісто із зеленої гречки має прекрасні в'яжучі властивості. У таке тісто вам
не знадобиться додавати яйце. І, також, не знадобиться додавати жир для смаження
або випічки. Жиру досить в кокосовій стружці.
Смажити,
краще, все ж, на сковорідці з антипригарним покриттям. Довелося купити таку,
заради таких вкуснющих і корисних оладків.
Частину тіста можна викласти в різні силіконові формочки і запекти в духовці. Випікати, бажано, не на дуже високій температурі, градусів 150-100. Ніжно і поступово довести до потрібної кондиції і, бажано, залишити досушуватися в уже вимкненій духовці.
Оладки, що залишились, зберігати в холодильнику, а на наступний день розігріти на
сковорідці на самій мінімальній температурі, перевертаючи, час від часу. Такі
підсушені оладки з хрусткою скоринкою і з м'якою серединкою дуже смачні,
просто, пальчики оближеш ...
Трохи
докладніше про інгредієнти:
Склад зеленої гречки:
1.
Білок.
100
г гречаної крупи задовольняє добову потребу людини в незамінних амінокислотах.
У зеленій гречці їх міститься цілих 8. Білка тут міститься 13-15% і він
вважається найвищої якості і набирає найвищі бали за амінокислотним складом.
Якщо
гречку порівняти з яйцем по складу амінокислот, то в яйці 100%, в зеленій
гречці - 93,1%
2.Вуглеводи.
Харчові
волокна - 5-11%, це целюлоза, некрохмальні полісахариди, лігнани, розчинна
клітковина.
3.
Жири.
Гречаний
жир містить від 16% до 20% насичених жирних кислот (олеїнова, лінолева,
пальмітинова)
Кокосова
стружка.
Кокосова
стружка - це продукт переробки кокосової м'якоті.
Кокосова
стружка робиться таким шляхом: свіжий кокос очищають, зливають кокосове
молочко, після чого висшкрібають всю м'якоть. Її гарненько розминають, а потім
сушать. Після цього її подрібнюють.
Кокосова
стружка багата маслами: на 100 г кокосової стружки - 65% припадає на жири і по
13-14% - на білки і вуглеводи, решта - мінеральні елементи - кальцій, фосфор, натрій,
калій, залізо та ін.
М'якоть
кокоса містить вітаміни B, C і Е.
Кокос
покращує травлення, підтримує роботу імунної системи, знижує ризик серцевих і
ракових захворювань, має антиоксидантні властивості.
Про
гарбуз писати, вже, не буду. Всім і так відомо про його користь.
Якщо
немає гарбуза, можна замінити його морквою. Теж вийдуть непогані оладки, хоча
більш сухуваті.
Так
я звикла до цих оладки, що, вже, і жити без них не можу.
До
чого ж гарні і корисні.
Посудіть
самі,- без борошна (без глютену), без яєць, без цукру, без масла, без дріжджів
і соди.
Навіть, мій 3-х річний онук прийняв їх в свій досить обмежений раціон. Правда, коли я печу для
нього оладки, то додаю трохи коричневого тростинного цукру.
І ще одна важлива деталь - особливо смачні оладки виходять, якщо в тісто підсипати
родзинок і поламані на дрібні шматочки волоські горіхи...
Коментарі
Дописати коментар