Весняні дикороси під горіховим соусом

Весна - пора пробудження і розквіту природи.  З'являються  зелені листочки на деревах і на землі. Вони вщент наповнені всіми необхідними речовинами для життя, росту, цвітіння і подовження роду. Є рослини, які намертво захистили свій вид від поїдання тваринами та людьми. Вони відростили собі колючки, липучки, синтезували яди. Такі рослини не дуже придатні до вживання, хіба що у невеликій кількості у лікувальних дозах...

Є багато зелених рослин, які називають "дикоросами", тому що вони ростуть самі, по-дикому, їх ніхто не вирощує, але їх можна, залюбки, вживати у їжу. Вони соковиті, мають нейтральний смак,  дуже корисні, тому що в процесі еволюціїї і у вічному змаганні за життя вони здобули неабиякі достоїнства та багато переваг над "культурними" рослинами. Вони всі мають дуже велику життєдайну силу. 


Знайти їх можна на своїх присадибних ділянках, у лісах та парках і зробити з них корисний зелений салатик...


Перш за все, по весні зверніть увагу на молоду кропиву. Вона хоч і захистилась від усіх бажаючих  з'їсти  її, голочками, які болісно жалять, але ж, якщо цей захист обережно нейтралізувати, то виявиться, що у крапиви непоганий нейтральний смак, що дозволяє використовувати її в салатах, коктейлях та супах. До того ж, дослідники розгледіли в ній дуже багато корисних мінералів, вітамінів та амінокислот та заслужено присвоїли їй звання "кладової корисних речовин".



А це - мокрець. Гроза всіх садів і огородів у дощове вологе літо. Полюбляє він вологу і розростається так, що, якщо не вжити запобіжних заходів, то стане основним серед інших культурних рослин. В дитинстві, на городі у батьків, ох, як воювали ми з ним.
А виявляється, то така корисна рослина!
Чим більше читаєш про мокрець, тим більше дивуєшся. Чудо-ліки ростуть у нас під ногами, а ми не тільки не використовуємо їх, але ще й знищуємо, як бур’ян, з наших городів. А цей непоказний бур’ян лікує гіпертонію, сечокам’яну і жовчокам’яну хвороби, хвороби щитовидної залози. Сік рослини очищає кровоносні судини, виводить із організму шкідливі речовини, сповільнює процеси старіння.
Травники збирають мокрець як лікарську рослину під час цвітіння. сушать в затінку на зиму, або роблять різні настоянки.
Мокрець  дуже приємний на дотик, тендітний, соковитий, смак він теж має нейтральний і трохи солодкуватий.


Якщо літо сухе і жарке, то мокрець  не привабливий на вигляд. Він сухий, низько стелеться по землі і швидко старіє. 
Перший рік, що я знайшла мокрець на своїй ділянці у повній красі. Тому що виріс він у тіньочку, на гарно удобреній ділянці, красивий такий та соковитий. Коли нарізала його у салат, то запах був такий гарний! Та я не могла визначитись, що він мені нагадує. Вирішила, що то запах дитинства, коли ми, маленькі, ходили своїми маленькими ніжками дуже близько до землі і зривали з неї всілякі травинки та листочки...


Ще в цей зелений салат була добавлена руккола. В неї характер, міць і смак справжнього дикоросу. Якщо посіяти її рядочками навесні, то вона не захоче там рости, засумує і піде у стрючки. А коли виросте там, де собі захоче, то буде радісна, кріпка і розкішна. Я вже так її і підсіваю - через плече по всій ділянці - нехай сходить, де сама захоче, раз в неї такий характер. Руккола теж любить вологу і затінені місця. При дефіциті вологи і надлишку сонця стає дуже гірка. Про гіркоту рукколи треба пам'ятати, добавляти в страви з обережністю, бо буде гірчити. Ось така "культурна" рослина руккола з характером дикоросу...


Так от. Нарізала я в цей салат багато мокрецю і не дуже багато рукколи, додала мілко порізане пір'я часнику і зеленої цибульки декілька листочків молодого хріну. У кропивки я обірвала листочки і зложила у блендер. Додала у блендер пів-склянки,  замочених з ночі, волоських горіхів, солі, перцю, води, перекрутила у блендері до консистенції соуса і заправила ним  салат. 


Такий салат варто прикрасити подрібненими горіхами, щоб радувало око,  було поживно та було що розкусити та розжувати, бо ж в салаті у нас одна суцільна зелень та користь...))


Цінуймо те, що нам дарує матінка-природа та вправно використовуєм його у своїх корисних цілях, якщо ми хочемо бути кріпкими, здоровими та хочемо виростити здорове потомство.

Фото автора.




Коментарі

Дописати коментар

Популярні публікації