Салат "Мімоза"




Один із святкових салатів із "колишнього" життя - салат "Мімоза". Раніше, в його нижньому шарі фігурувала варена картопля, а шари смачно змащувались магазинним майонезом. В тому "колишньому" житті ми нічого не знали ні про якість продуктів ні про їхнє поєднання... Щаслива була така необізнаність... Але зараз ми уже багато знаємо і багато що випробували на собі... 

Тож, думаємо над складом та якістю продуктів, які маємо спожити. Цей святковий салат можна зробити по-новому, з іншого набору продуктів... До кетогенного такий салатик не дотягує через нижні овочеві шари, які являються достатньо вуглеводними...(на кето дієті верхівки рослин можна, а бульби, що ростуть в землі - нізьзя - багато вуглеводів)... але в періоді адаптації до кетогенної дієти такий салатик згодиться. Він, також, підійде і для вегетаріанців, що вживають рибу та яйця.


Наступного разу планую салат вдосконалити (є ідеї, про це нижче по тексту), але, поки, - в "компромісному" варіанті ...

Склад інгредієнтів:

корінь селери - 1 бульба
морквина - 1-2 шт.
яйця - 4-5 шт
сир твердий - 100 г
масло вершкове - 100 -120 г
печінка тріски у власному соку - 3 баночки (по 120 г)
зелена цибуля, кріп
сіль, гірчиця, лимонний сік - для виготовлення майонезу


Бульбу селери розрізати на 2 або 4 частини і разом з морквою приготувати на пару. Уважно поставтеся до готування овочів, щоб не "перепарити" їх, а то будуть надто м'якими, особливо, ні жна селера.

Яйця зваріть вкруту.

Вершкове масло потримайте при кімнатній температурі до розм'якшення.

Печінку тріски вийміть з банки в окрему тарілочку (для окремого шару в салат). Масло печінки тріски злийте в банку з широким горлом куди може поміститися ручний блендер. У цю ж банку наріжте розм'якшене вершкове масло. Збийте все. Для майонезу в салат, потрібно трохи підсилити смак майонезу сіллю, лимонним соком і 1-2 чайними ложками гірчиці.


Збірка.


Нижній шар - селеровий. Селеру очистити від шкірки і натерти на крупній терці. Змішати з майонезом. Сюди ж можна вмішати дрібно порізану зелену цибулю.

Другий шар - морква натерта на крупній терці. Цей шар зовсім тонюсенький. Він тут просто для краси картини.

На морквину викладуємо печінку тріски.

На тріску - шар тертого твердого сиру.

Далі йде шар потертих на великій терці яєчних білків. Шар білків змащуємо майонезом.

Останній шар прикрашають потерті на дрібній терці яєчні жовтки, що символізують, власне, суцвіття мімози ...

А зверху - якась зелень, - кріп або петрушка.

І ось маємо цілком їстівний, смачний і головне - корисний салатик на святковий стіл!

У чому я бачу ресурс для посилення "кетогенності" цього салату?

Нижні овочеві шари досить вуглеводні. Їх можна замінити ... їх можна замінити ... та-дам! - на капусту брокколі. До брокколі немає ніяких претензій по вуглеводах. І, до того ж, який красивенний салат вийде з зеленим нижнім шаром! Ух, прямо, просто вже руки чешуться здійснити цю ідею!

Коментарі

Популярні публікації