ХУМУС

Якщо ви ще не вмієте готувати хумус, це значить, що ви просто ще не пробували його зробити. 
Він робиться дуже просто і коли ви його зробите, то будете дуже дивуватись тому, чому до сих пір його не робили. Чесно, чесно! Він дуже смачний. І не дарма ця дієтична близькосхідна закуска є найпопулярнішою в світі серед вегетаріанців. Але ж, полюбляють її і м’ясоїди.


Так от, купуєте горох під назвою нут. 
А це зробити зараз не проблема, є він і в супермаркетах і на ринках. Замочуєте на ніч. Це обов'язково! У бобових багато фітинової кислоти. Тому, замочити на ніч - це мінімум. А то можна його ще і проростити, потримавши добу без води, тільки промиваючи вранці та вечором. Нут проростає щвидко. За добу уже будуть гарні росточки.



Потім, нут треба проварити, заливши новою водою. Раніше, я намагалась варити чим поменше. А зараз, начитавшись розумних людей, які вивчають зарубіжні публікації по цій тематиці, варю годину або півтори, на повільному вогнику. Все це ради зменшення фітинової кислоти.

Загалом, нам знадобляться такі продукти:

нут відварений
кунжут
лимонний сік
сіль
спеції (перець, коріандр, куркума, імбир)
часничок
олія рослинна (у мене оливкова та рижієва)
трішки меду 
зелень (по бажанню і по наявності)



Відварений нут треба перетворити на пюре, додаючи водички, у якій він варився. Робимо це за допомогою блендера стаціонарного або ручного. Звичайно, ручним блендером ви не доб'єтесь дуже гладкої структури, яку має магазинний хумус, так і хрін з ним! 



Хумус - це, по суті, пюре із нуту. А смачнючим його роблять різні спеції та добавки. 

Що додаємо? 

Кунжут. Кунжут теж треба замочувати. Дехто воліє підсмажити кунжут на пательні без замочування. Я ж, схиляюсь до замочування. При тому, це треба зробити раніше, ніж ви вирішили замочити нут. Бо кунжут треба буде ще й просушити після замочування, щоб, потім, сухим вже змолоти  у кофемолці.

А потім додаємо всі інші інгредієнти. Додаємо і вимішуємо. Вимішуємо і пробуємо. І це самий сакральний момент. Тут треба досягнути збалансованого смаку. Можна, навіть, зробити перерву у цій відповідальній справі, щоб смакові рецептори відпочили. А потім вернутись і вже остаточно вирішити, да чого ж тут, таки, не вистачає і чого ж туди ще сипонути чи линути...
Ох, справа ця нелегка... і завжди хвилююча.


У класичному рецепті хумуса немає меду чи підсолоджувача, але я додаю в гомеопатичній дозі, починаючи з 0,5 чайної ложки. Солоденька нотка придає об'ємності в гармонії смаку.

Порада: якусь частину чистого нутового пюре, або, навіть, відвареного гороху, залиште незайманим, щоб у випадку, якщо, в серцях, всипете багато перцю чи солі, була можливість додати нуту і якось поправити ситуацію...


А так... - зробити ХУМУС? 
Та то ж фігня! 
Фігня на олії зі спеціями! 
Нічого складного! 
Не бійтесь! 
І у вас все вийде!

Потім будете попивати чайок із хумусом і радуватись як дешево він вам обійшовся, бо хумус у супермаркеті дорогий! А я ще навчу вас як випекти із хумусу нутовий млинчик до сніданку. Та то теж, зовсім нічого складного!
Якщо коротко:
У тому разі, коли  вам хумус вже надоїв, як гірка редька, а розфасовані баночки з ним в холодильнику все ще стоять...
Берете одну баночку, вмішуєте в хумус яйце і випікаєте на пательні накривши кришкою. Нічого додавати в тісто не потрібно бо всі приправи у хумусі вже є. Ох, і смачний млинчик виходить! Ням-ням!




Коментарі

Популярні публікації