Овочево-кокосові булочки
Кокосово - овочеві булочки. Булочки без глютену, казеїну та злаків...
Рецепт не мій, я б до такого, їй богу, не додумалась...
Рецепт взятий у групі фейсбуку "Наш новий світ без глютену".
Автор, вона ж і засновник групи - Jelena Traksler
Коли робила, то була впевнена, що нічого путнього з цього не вийде і вже морально готувалась до того, що прийдеться підбирати слова і писати в групу як "у мене нічого не вийшло", або вийшло, але "виявилось не смачне"... Але ж вирішила, таки, спробувати. Бо ж псиліум купила...
Ви знаєте, що таке псиліум?
Псиліум (psyllium), його ще називають ісфагула (ispaghula), іспагол (ispaghol), це мука з висівок подорожника блошного Це не зовсім той бур'ян, який ми в дитинстві прикладали до ран, а його родич, цінна лікарська рослина, з якого роблять популярні харчові добавки.
Псиліум майже не володіє власним смаком і на 80-85% складається з клітковини, тим він і цінний. Особливо тому, що, здебільшого, (71%) це, так звана, розчинна клітковина, яка служить відмінною їжею для корисної мікрофлори кишечника. Для порівняння - популярні вівсяні і пшеничні висівки містять лише 10-15% клітковини, причому лише 5% розчинної. Особливо псиліум корисний для тих, хто дотримується дієти, адже, переходячи на низковуглеводну їжу, багато людей не добирають розчинної клітковини, а це може призводити до розладів роботи кишковика.
У псиліума, практично, немає засвоюваних вуглеводів, і це його знову вигідно відрізняє від вівсяних висівок, в яких вуглеводів більше 62 відсотки. Головна кулінарна властивість псиліума, що робить його ключовим компонентом низьковуглеводної і безглютенової випічки - це його здатність вбирати вологу і перетворюватися в гелеобразную масу. Один грам чистого борошна псиліума вбирає 45 мілілітрів води.
Завдяки цій властивості псиліум відмінно скріплює тісто і надає випічці пористу повітряну структуру. Фактично, псиліум замінює собою клейковину (глютен), і це дуже важливо, адже всі популярні види низьковуглеводного борошна - кокосового, мигдального, кунжутного - не містять глютену і без псиліуму випічка з них виходить досить сухою і кришиться.
У Швеції псиліум дуже популярний, його можна купити, практично, в будь-якому супермаркеті і його рекомендують додавати і в звичайну випічку для поліпшення структури тіста і підвищення вмісту клітковини.
Псиліум володіє ендоекологічної дією, тобто, стимулює відтік міжклітинної рідини, що містить токсини, в лімфатичні капіляри. Псиліум відновлює дружню мікрофлору кишечника, так як він містить поживні речовини для кишкової мікрофлори і сприяє ліквідації дизбактеріозу.
Ну, от, про псиліум розказала, а тепер...
Рецепт:
- цукіні (в мене був старезний кабачок) 550 г
- морква 260 г (дві середнього розміру)
- масло гі (в мене було сливочне) 20 г
- суміш насіння соняшника і горіхів (в мене - один соняшник) 50 г
- мука із насіння соняшника (змолоти в кофемолці) 20 г
- кокосова мука 100 г
- кокосова стружка 15 г
- псиліум 20 г
- яблучний уксус - по смаку (а я, взагалі, про нього забула)
- сіль (в мене 2 дрібки гімалайської)
- спеції (чорний перець, куркума, коріандр, порошок імбиру, сушений укроп)
- яйця - 3 шт
Автор рецепту запевняє, що 3 яйця можна замінити 50 г насіння льону. Спочатку замочити його у воді на декілька годин, а потім збити блендером у круту піну. Наступного разу попробую зробити таку заміну...
Робимо:
Овочі натираємо на тертушку. Я натирала на бурячну.
Насіння подрібнюємо на кофемолці, але не в муку.
Масло прогріти, щоб розтопилось.
Якщо ви розтопите масло у великій кастрюлі, то потім треба зложити в неї всі інгредієнти і перемішати. Премішати, перем'яти гпрненько і залишити відпочити на півгодинки.
Потім приступайте до формування булочок. Можна кусочки тіста зважувати. В мене вийшло 10 булочок по 100 г , а остачу я вложила у 3 силіконові формочки.
Випікайте булочки у розігрітій до 150-160 градусів духовці 50-60 хвилин.
Такі булочки смачніші коли постоять і охолонуть.
Ну, що я вам скажу - страхи мої не виправдались. Булочки мені дуже сподобались.
Вони солодкі, хоч в них немає ні краплі цукру...
В них багато овочевої клітковини...
А цей псиліум... він робить тісто таким смачним... і, водночас, таким корисним!
Коментарі
Дописати коментар