Форшмак з насінням чіа


Кожен раз, коли смакувала десерт із насінням чіа, ловила себе на думці, а чи не зробити із цього цікавого насіння ікру... Насіннини розбухають і перетворюються на ікринки, що так кумедно лопаються на зубах.

Ікру я ще не зробила, а от форшмак вийшов. 
З святкування Нового Року залишилось багато оселедця. Лежав він у мене вже почищений від кісточок і залитий оливковою олією. Лежав і думав, під яким же соусом його з'їдять на цей раз.

Перетворила я того оселедця в пюрешку з допомогою ручного блендеру, додала водички і всипала насіння чіа. Все строго на око! Це було вперше, це був експеримент і він проводився інтуітивно. Наступним разом все зважу і запишу.

Так от, скажу я вам, що експеримент вдався. Вийшла така собі симпатична закусочка, доволі солена, але якщо її намазати на якийсь шматочок хліба, то буде так смачно! У мене на фото форшмак намазаний на безглютенові кабачкові оладки. Дуже смачно!

 Рецептів форшмаку існує велика кількість, з багатьма інгредієнтами. Але ж, усім відомо, що чим менше інгредієнтів, тим легше для організму. Ось, у нашому форшмаку всього два інгредієнта - оселедець та насіння чіа.



Що ми отримуємо з насіння чіа?

Насіння чіа містить:

• в 15 разів більше магнію, ніж у брокколі.
• в 8 разів більше омега-3, ніж  лососеві.
• в 6 разів більше кальцію, ніж у молоці.
• в 6 разів більше білку, ніж у квасолі.
• в 3 рази більше заліза, ніж в шпинаті.
• в 2 рази більше калію, ніж в бананах.
• в 2 рази більше клітковини, ніж у висівках.
• в 4 рази більше селену, ніж в насінні.
• більше антиоксидантів, ніж в ягодах чорниці


Корисні властивості насіння чіа:

• покращує роботу травної системи.
• регулює масу тіла, звичайно, при правильному харчуванні та вживанні достатньої кількості води.
• покращує роботу серцево-судинної системи.
• знижує рівень холостерину в крові.
• 2 ложки насіння чіа забезпечують відчуття ситості, відповідно, відбувається зниження апетиту.
• покращує стан зубів та зміцнює кістки.
• талія стає тоншою, оскільки чіа регулює рівень цукру в крові, одну з причин появи жиру на животі.



Ну, а що ми отримуємо із оселедця?

Перш за все,  Омегу-3!

Переоцінити роль омега-3 жирних кислот для нашого здоров'я важко - вбудовуючись в структуру мембран клітин, вони активізують їх функції, покращують живлення і обмінні процеси в клітинах. Така дія кислот важлива для клітин будь-якого органу і системи, але, найбільш, - для головного мозку, який споживає не менше 20% поживних речовин і енергії організму. Якщо мозку забезпечити життєзабезпечення в повній мірі, то автоматично покращаться пам'ять, здатність до навчання і концентрація уваги.

Чемпіон за змістом омега-3 кислот - морська риба. Але, так як при термообробці кислота окислюється, втрачаючи корисні властивості, то ідеальний варіант - солона риба, і, оптимальна, - оселедець: її в розплідниках не вирощують, на відміну, скажімо, від сьомги, чи форелі, а значить, оселедець - абсолютно натуральний продукт.

Ну, а протипаразитарні програми - по розкладу...

Будьте здорові!

Коментарі

Популярні публікації