Деруни із кабачка
Якщо ви думаєте що на фото гарбузи то ви помиляєтесь.
На фото - кабачки. Так, старенькі кабачки, які дозріли ще в серпні (перезріли, поки хазяйка відпочивала на морях). Виявляється, що буває і таке. Якщо кабачки вчасно не зібрати у стані молочної зрілості, а дати їм гарненько дозріти, то вони в такому стані можуть долежати аж до Різдва. Ну, вони ж з гарбузами - рідня. І мені чомусь здається, що такі дерунчики можна зробити і з гарбуза...
І от у січні, після святкування Нового Року я подумала, що пора, пора уже з ними щось витворити. Вирішила зробити кабачкові деруни.
Натерла на бурячну терку очищені від шкірки кабачки.
Додала 1 яйце.
Додала пшоняної муки і подрібнений на кофемолці льон. Льон я молола сухий, не замочений. А пшоно підготувала - замочила на ніч, потім просушила, а потім вже змолола.
Дрібка солі.
Перчик, куркума, коріандр.
Замісила і виклала оладками на змащене кокосовим маслом деко. Випікала хвилин 20 при 150 градусах, потім перевернула і допекла.
Частина тіста не помістилась на деко і я вирішила приготувати його на пательні. По результатах набутого досвіду заявляю - краще пекти в духовці. Вони там підсушуються і зверху і знизу. А от, на пательні гріються тільки знизу, тому готовка займає більше часу.
Вдруге, вирішила спробувати зробити кабачкові деруни з мукою льону та мукою зеленої гречки. З гречаною мукою все теж саме, - замочила, проростила, висушила, змолола.
Деруни з зеленою гречкою, взагалі, не хотіли перевертатись, то я їх так і залишила неперевернутими у виключеній духовці. І нічого! Вони підсохли і були гарненькі такі собі.
Треба сказати, що такі деруни варто їсти уже охолодженими, або підігрітими, після того як охолонуть. Вони смачніші за щойно виготовлені. Моєму трьохлітньому внуку вони сподобались. Смакував так, що душа раділа.
Все ж таки, - овочеві млинчики без глютену.
Після своїх трьох з половиною, внук навідріз відмовився їсти їжу немовлят - пюрешки і каші, - то все в минулому. Тепер на часі доросла їжа - млинці, пироги, запіканки... Печи, бабусю, не лінуйсь...))
Після дерунів з гречкою знову зробила з пшоном та льоном.
На 400 г кабачків 1 яйце і по 5 ложок з гіркою пшоняної муки і молотого льону.
Зробила густеньке тісто, щоб можна було сформувати оладки. Вийшли такі собі оладки - хлібці, які гарно схватились, пропеклись і перевертались без проблем.
Для того хто на безглютеновому харчуванні і в кого в домі не водиться магазинний хліб - це як знахідка. А для тих хто балує себе солоденьким то рекомендую додати в тісто підсолоджувача.
Коментарі
Дописати коментар