Селерно-моркв'яні деруни
Закінчились у мене кабачки, що виросли ще літом, а з них виходили такі добренькі дерунчики...
Прийшлось звернути свою увагу на інші овочі.
Тож, вирішила робити мішаний склад і для нього обрала корінь селери, моркву і яблуко.
Вагу овочей заміряла, ну, так, щоб записати для пристойності, але ж це тільки орієнтовно, бо вага овочевих інгредієнтів може бути інша і від цього результат аж ніяк не зміниться...
От, у мене були:
морква - 1 шт (250 г)
селера - 1 шматочок (120)
яблука підготовлені 130 г
сметана - 25 г (майже масло)
простокваша - 170 г
пшоняна мука (не менше ніж 6 ст. ложок з невеликою гіркою)
льон мелений (не менше ніж 6 ст. ложок з невеликою гіркою)
сіль і спеції, звичайно ж можна застосувати...
але, чесно скажу, - я забула це зробити. Але ж і без спецій оладки були такі смачні, що я сама, ледь, не цілий противень з пилу, з жару, приговорила...
Овочі терла на велику тертушку, але коли виліплювала деруни, то подумала, що наступним разом треба спробувати на мілкішу терку потерти, бо трохи розвалювались і стирчали в різні боки...
Коли ви змішаєте всі інгредієнти, то треба дати постояти тісту хоч би з пів-годинки, щоб змелена крупа, а, особливо, льон, вібрала вологу. Льон зі своїми клеючими властивостями, виступає тут замість яйця. Йому треба трохи часу, щоб розімлів.
Тісто повинне вийти таке, що ліпиться руками. Викладуєте оладки на змащене деко і ставите у духовку. Я не прихильник високих температур, тому випікаю при 150 градусах. До того ж, такі дерунці не обов'язково випікати у вже розігрітій духовці, а можна, запросто, поставити у холодну, нехай собі доходять до кондиції, це ж не бісквіт...
З цієї кількості продуктів в мене вийшло ціле велике деко дерунів, а залишок тіста відправився у силіконові формочки-сердечки. На деко деруни швидше пропеклися - підсушились, тому були з'їдені всі вщент, не відходячи від каси. А в силіконових формочках сердечки зверху підсохли, а знизу були трохи вологими. Тому відправились в холодильник відпочивати до наступного сніданку. На слідуючий ранок були розігріті в духовці мордочками вниз і вони були такими ж смачними як і свіжі.
Овочеві дерунчики без глютену, без цукру і, навіть, без солі, для сніданку - саме те. Єдиний мінус, для тих у кого лактозна непереносимість - вони із молочними продуктами. Але, я думаю, що такі люди знають чим замінити молочні складові на аналогові рослинні.
Всім здоров'я і смачних дерунчиків до чаю!
Але це ще не все...
Випадок №2.
морква - 1 шт (253 г)
корінь селери - шматочок (235 г)
яблуко - 1 велике (180 г)
сметана - 85 г (в мене залишки густої фермерської)
простокваша - 1 чашка (300 г)
круп'яна мука домашнього виготовлення (ітого: 195 г):
льон - 6 ст. л. (60 г)
пшоно - 5 ст. л. (60 г)
мука з темного рису - 2 ст.л. (25 г)
мука з жареної гречки - 2 ст.л. (25 г)
мука з зеленої гречки - 2 ст.л. (25 г)
спеції: перець чрний, порошок імбиру, порошок куркуми, мелений коріандр
Мука домашнього виробництва, змелена у кофемолці із вимочених та висушених крупп.
З такої кількості продуктів вийшло 28 дерунів, які вмістилися на двох противнях.
Випікала: поставила два противня у холодну духовку, включила на 200 градусів, через 10 хвилин перевела на 150. Через пів- години почала міняти противні вверх, вниз, перевіряти готовність, ще хвилин через 10 поперевертала дерунчики. Через годину з моменту включення духовки, виключила і залишила на пів-години в духовці.
І оці останні півгодини були, як вічність... проведені в боротьбі і єдності протилежностей... Прийшлось з головою зануритись в інтернет, щоб якось пережити цей відрізок часу...
І, наприкінець, висновки.
Якщо хочете спекти деруни на сніданок - замісіть тісто звечора і поставте на ніч у холодне місце. Бо приготування, чекання, випікання... займає час, якого вранці може не бути.
Солі можете не додавати сміло, одні спеції. Оце поїла дерунів із одними тільки спеціями, а таке враження, що вони були із сіллю. Якби не сама робила, - повару би не повірила!
Смак селери зовсім не відчувається, але ж вона там точно є!
Молочні продукти можна замінити на рослинне молоко та правильний жир, я так собі думаю, (хоча, сама ще не прабувала так робити)...
Можна додати яйце, кому хочеться, чом би й ні... Деруни і так тримаються докупи льоном та зеленою гречкою, але тут діло хазяйське...
На цьому трактат про деруни завершено.
...оце ж думала, наступного разу потру овочі на мілку тертушку, так ні, знову полінувалась...
...деруни, упаковані в силіконові формочки мають більш охайний вигляд. Тому, якщо необхідно на когось справити враження, - пакуйте у форми...
Коментарі
Дописати коментар